RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sultne på suksess: Grilltvillingene Petter (t.v.) og Espen Gullikstad garanterer perfekt ribbe på grillen. 
Alle foto: Cathrine Brynildsen
Sultne på suksess: Grilltvillingene Petter (t.v.) og Espen Gullikstad garanterer perfekt ribbe på grillen. Alle foto: Cathrine Brynildsen

Garantert sprø svor på grillen

Ingen grunn til å pakke ned grillen selv om det er vinter. Også julematen gjør seg på glødende kull.

KAMPEN: – En grill slukner ikke av litt snø i luften!

Det er en frossen novembermorgen, men Petter Gullikstad, opprinnelig fra Smestad, gløder om kapp med grillen. I hagen hos broren Espen skal han snart trylle frem juleribba slik du aldri har smakt den.

Les også: – Det er alltid grillvær

Ganske enkelt perfekt

– Det skal være usnobbete, enkelt og rent, messer Petter mens han varmer kullet i en aluminiumsbøtte på grillristen.
Perfeksjonist til fingerspissene. Inne på kjøkkenet har grilltvilling Espen akkurat gitt tynnribba tilsvarende omsorgsfull behandling.

– Litt salt, pepper, gni det inn i kjøttet, og bind opp med hyssing. Helst skal det gjøres dagen før, men det blir smak etter noen timer også, sier han og gir rullen et kjekt klapp.

– Du kan godt bruke hvitløk i tillegg. Og andre urter du liker. Timian, salvie, rosmarin... Bare fantasien begrenser deg, legger han til.

Les også: Grill og grønne skoger i januar

Grill med telefonen

Inn mellom svorsnittene stikker han et steketermometer, og trykker et par ganger på smarttelefonen, før rullen havner på grillen.

– Et godt steketermometer er alfa og omega. Nå skal ribba kose seg i et par timer, til kjernetemperaturen er 65 grader. Så skal den hvile en times tid, da trekker varmen enda litt lengre inn, forklarer sjefsgrilltvillingen.

Les også: Her er Hellstrøms perfekte juleribbe

Kreativ beregning

På TV'en bak oss er Magnus Carlsen i ferd med å tilby Vichy Anand sitt andre remis. Ribben klarer seg selv på grillen, og kokkene kan puste ut et øyeblikk.

– Matlaging og sjakk er i grunnen ikke så forskjellig, sier Espen plutselig.
– Råvarene er brikkene, og du må bruke dem riktig for å få det resultatet du ønsker. Det er når du tenker nytt at du får en ny vinner, smiler han.

Grillsjefens porchetta – ribbe på italiensk vis – er bare en av mange delikatesser som har fått plass i Hjemmekokklaugets første kokebok. Lauget som ble satt sammen av Eyvind Hellstrøm etter nøye utvelgelse, går hardt ut for å få folk til å oppdage at de kan lage god mat på egen kjøkkenbenk.
– Vi vil senke terskelen. Ofte skal det ikke så mye til for å lykkes, smiler Pål Ingebrigtsen.

Les også: Tom Victor Gausdal finsliper kokketeknikkene

Tidlig krøket

Laugets drikkesjef henter frem en flaske, og heller lyst, skummende drikke i et stort glass. Snuser forsiktig. Tar en slurk. Smiler.
– Perfekt.

26-åringen har brygget øl i ti år, og vet hva han snakker om. I boken gir han råd om smaksmetoder, og gode kombinasjoner av mat og drikke.

– «Alle» i konkurransen laget mat. Drikkespesialiteten var min måte å skille meg ut på. Intet måltid er komplett uten godt drikke, sier Ingebrigtsen og hever glasset til øynene.

Les også: Prøv øl og okseribbe i år

Sprø og saftig

Det piper i telefonen. Ribbens kjerne er 65 grader varm. Guttene lemper den over på en solid trefjøl og bærer den inn på kjøkkenet. Her serverer de den på tradisjonelt vis, med surkål, poteter og ribbefett fra dryppefatet under grillristen.

Jeg tar en bit. Kjøttet smelter på tungen. Svoren er umulig å skjære i, så den tar jeg mellom fingrene. Den knasende lyden i munnen er umiskjennelig. Konklusjonen er entydig:

– Sjakk matt!

Les også: Hva med champagne til pinnekjøttet?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere