RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Garden etterlot livsfarlig ammunisjon i skogen

Jeppe Callander (12) fra Voksen gikk tur i skogen med hunden og kom tilbake med knallskudd, tre maskingeværbelter (MG) og 8 AG3-magasiner med ubrukt rødfis. Garden gjorde ingenting etter å ha blitt varslet om funnet.

Fossum: Jeppe sykler fra Voksen med hunden Ludde for å mosjonere hunden på turveien mot Østernvann på Fossum. Like før påske gikk han rundt i et lite skogsområde og fant flere ubrukte rødfis, ammunisjon med løskrutt som militæret blant annet bruker under øvelse. På nært hold kan avfyring av rødfis mot hodet være dødelig. Skogområdet er et øvelsesområde som benyttes av Garden stasjonert på Huseby.

Dekket av rødfis

- Jeg så på tennperlene at de var ubrukte. Jeg fant 17 stykker første dagen. Jeg ble nysgjerrig og dagen etter gikk jeg i samme området igjen. Da fikk jeg litt av en overraskelse. Et sted fant jeg tre MG-belter som var fulle av ubrukt rødfis. Deretter fant jeg et knallskudd. Så gikk jeg gikk jeg ned på sletta litt lenger ned. Etter å ha gått litt rundt der, fant jeg åtte AG3-magasiner fulle av rødfis, sier Jeppe.
Han viser oss rundt i skogen der de første funnene ble gjort. Skogbunnen er enkelte steder dekket av rødfis. I en bekk ligger det også mengder av rødfis. Det hele ser ut som grov forsøpling.
- Her er det masse rødfis på begge sider av veien, også langt ned i skogen. Hvis jeg hadde giddet, hadde jeg nok funnet mye mer ubrukt rødfis, sier Jeppe.

Veldig farlig

Jeppes far, Bo Callander er lite blid på disse funnene i et mye brukt turområde og er meget forbannet over gardens reaksjon etter å ha meldt fra om funnet.
- Man må spørre seg om hva som ligger i skogen her når én gutt har gått over et lite område og funnet alt dette. For det første er knallskudd i hendene på barn veldig farlig. De er lette å antenne og kan i verste fall være livsfarlige eller ta med seg deler av en hånd. Til sammen har Jeppe også funnet 310 ubrukte rødfis. Man kan tenke seg hva kreative gutter i den rette alderen kan eksperimentere med når de får så mye krutt mellom hendene. At MG-belter og AG3 magasiner ligger igjen i skogen forundrer meg også sterkt. Hva slags internkontroll har garden for sine øvelser når man leverer inn magasinene? Men det som forundrer meg mest er Gardens reaksjon, sier Callander.

Bøtte med kjeft

Etter funnene varslet han Garden på Huseby og snakket med en adjutant som lovte at det skulle bli ryddet opp i området.
- Jeg la igjen telefonnummeret og fikk vite at en nestkommanderende fikk ansvaret for å følge opp saken. Jeg hadde ventet at de ville ta kontakt med meg for både å få påvist stedet for funnet og at de ville hente knallskudd, rødfis og det øvrige materialet. Det er jo ikke akkurat noe man kaster i søpla. Da jeg senere så at det ikke var gjort noe i området som tydet på at det var ryddet opp og ingen hadde tatt kontakt med meg, ringte jeg nestkommanderende og påpekte dette på en høflig måte. Da fikk jeg beskjed om at han ikke ville bli tilsnakket på denne måten og i stedet for forståelse for min bekymring fikk jeg en bøtte med kjeft. Da ble jeg forbannet. Det er tross alt mitt barn det er snakk om, sier Callander.
Siden har ikke Callander hørt mer fra Garden.
- Se her. her er det også masse rødfis, roper Jeppe fra et annet område.
- Heretter skal jeg kalle dette for rødfisskogen, sier Jeppe, som minner om en geriljakriger når vi gjør klar for fotografering med alle effektene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere