Gå til sidens hovedinnhold

Garderobefakta fra Vålerenga

Forfatter, keeperoppvarmer fra elleve meter rett i fanget, og maskot for Vålerenga.

Selv om boka har målgruppen barn og unge, var majoriteten av skuelystne godt over 50.

BØLER: Lørdag var det igjen tid for forfattertreff på Bøler bibliotek. Dette var høstens andre forfattertreff, og til å snakke om sin siste bok var Vålerenga-maskot og skribent Arild Rønsen.

Rønsen er aktuell med faktaboka «Fortellingen om Vålerenga», som han fikk ideen til etter et langt liv som Vålerenga-fan.

– Med en far som jobbet som banemann og kritta opp banen på 60-tallet, og en mor som styrte kaféen, var det vel aldri noe spørsmål om hvilket lag jeg skulle henge med, sier Rønsen, som ikke tror fotballnorge gikk glipp av noe stort talent da han la skoa på hylla til fordel for gitar og damer i ungdomstida.

Inn i varmen

Men i 1997 tok han steget inn i Vålerenga-varmen igjen da han startet opp old boys-laget som på første trening hadde tre spillere. I dag er det 63 aktive eldre herremenn som leker seg med lærkula.

Tilværelsen som old boys-spiller var imidlertid ikke nok, og i 2002 fikk Rønsen idéen om å lage en bok om Vålerenga.

– Jeg ville ikke lage en bok kun med observeringer av laget. Skulle jeg lage en bok, måtte den lages fra innsiden, midt inni miljøet, sier Rønsen.

Han forteller at han var fryktelig nervøs da han skulle presentere idéen over en kopp kaffe med daværende trener Kjetil Rekdal. Allikevel tok det bare ett minutt å overbevise snusleppa fra Molde om at bokidéen var god.

Berikende

Slik gikk det altså til at Rønsen i dag er endel av botsystemet i klubben. Kommer han fem minutter for seint eller har på mobilen i garderoben, er det femti kroner i bot. Han drikker morgenkaffe med spillerne, er med som ekstraspiller når det trengs, og han har ifølge seg selv blitt en racer på å skyte ballen så hardt han kan fra straffemerket og rett i fanget på keeperen, noe han gjøre tre kvarter hver dag. Minst. Og alt dette har det nå blitt en bok av.

– Boka er i hovedsak ment for barn og ungdom, men jeg ser jo at det er mange eldre unge her, så mulig det er større interesse for småfakta som dette enn jeg trodde, sier Rønsen, som beskriver tilværelsen i Vålerenga som berikende.

Han forteller at han også bruker noe av tiden til å få unggutta på laget til å forstå hvor privilegerte de er.

– Jeg prøver å si til gutta hvor heldige de er som får drive med hobbyen sin og i tillegg få sinnssvakt godt betalt for det. Jeg prøver å nå inn til dem, men jeg tror ikke alltid det går, sier Rønsen.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger