RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gårdsperle blir matskole


Andreas Viestad har allerede funnet seg til rette på gårdsperlen Geitmyra. FOTO: Erik Tangen
Andreas Viestad har allerede funnet seg til rette på gårdsperlen Geitmyra. FOTO: Erik Tangen
Matskribent Andreas Viestad vil gi barna dine en leksjon i matkultur.

GEITMYRA: Dagbladets matskribent Andreas Viestad er klar for å gi nærmiljøet noe tilbake.

Det har lenge vært stilt spørsmål om hva den unike gårdsperlen på Geitmyra skal brukes til.

Uka før påske ble det omsider klart: Matskribent og forfatter Andreas Viestad stakk av med seieren i Kulturetatens konseptkonkurranse for fremtidig bruk av den fredede gården.

Viestad skal starte en matkulturskole for barn mellom fem og femten år, med fokus på både dyrking og tilberedelse av mat.

«Grensemat»

Geitmyra gård er dokumentert tilbake til slutten av 1600-tallet og er et av de første fredede byggene i Norge. Den ligger akkurat på grensa mellom øst og vest i Oslo.

– En unik perle, sier Viestad.

Og gården blir ikke mindre unik av at den skal huse landets første matkulturskole de neste tyve årene.

– I tillegg ligger gården i umiddelbar nærhet til de praktfulle skolehagene på Geitmyra. Vi vil bruke de aktivt, og håper vårt engasjement kan være med på å styrke den fremtidige driften av skolehagene, sier han.

Det er nettopp kombinasjonen av å gjøre og høre som skal gjøre barna bevisst på matens tur fra jorda til kjøkkenbenken.

Både praktisk og teoretisk

– Med en levende matundervisning får man en praktisk og teoretisk forståelse av både natur, mat og miljø - barna blir minnet om at maten man lager først er blitt dyrket et sted. Det er blant annet viktig hvis vi skal bli flinkere til å spise sunt, sier Viestad.

Den prisbelønte matskribenten har hverken tro på holdningskampanjer eller moralske pekefingre.

– En altfor stor del av oppmerksomheten rundt mat og helse handler om å fortelle folk hva de ikke skal spise. Det har som regel ingen annen effekt enn at man blir upopulær. Vi må innse at grønnsakene både kan være det kjedeligste og det morsomte du har på tallerkenen - avhengig av hvordan de har kommet seg dit, sier han.

Vil ha «åpne dager»

Selv om formalitetene på ingen måte er avklart, kan Viestad røpe at også barn og foreldre utenom elevkretsen vil være velkomne på gården.

– I tillegg til skoleklasser og SFO, ønsker vi å bidra til å gjøre bydelen enda mer levende gjennom typiske åpen dag-arrangementer, hvor barnefamilier kan være med og delta, sier han.

Kulturetaten har varslet en pressekonferanse midtveis i april, med mer generell informasjon om matkulturskolen.

Det kan du selvsagt lese mer om i Østkantavisa når den tid kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere