RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gatas folk på Youngstorget


Egil Schøngardt spiller gatas Peer. Foto: Nordisk Film
Egil Schøngardt spiller gatas Peer. Foto: Nordisk Film
"Gatas Gynt" vises på storskjerm i kveld på Youngstorget. Ekte torgstemning og kongebesøk er ventet.

YOUNGSTORGET: "Gatas Gynt, som er basert på Henrik Ibsens kjente nasjonalromantiske stykke, vises på stort lerret klokka 20.00 på byens eldste torg. Programmet starter allerede en time før, med presentasjon av filmen og skuepillerne.

Gatas folk

"Gatas Gynt" er basert på femte akt i Ibsens kjente stykke, hvor Peer møter sine livsløgner og befinner seg helt alene.

Det viktigste for meg er å presentere skuespillerne. Dette prosjektet handler ikke om noen andre enn dem, sier regissør Hallvard Bræin. på telefon til Lokalavisen. Selve prosjektet startet etter en samtale mellom major Njål Djuurhus i Frelsesarmeen og Bræin for litt over tre år siden.

Jeg ville vise Peer Gynt spilt av gatas folk, sier Bræin. Til tross for mye motgang, har regissøren nådd sitt mål, og jobbet hardt for å vise frem gatas folk på en ny måte.

Det var heldigvis mange som innså at dette kunne bli noe veldig spesielt, sier Bræin.

Holdningsendring

Bræin ville bryte ned fordommer mot rusmisbrukere og andre som har levd ett hardt liv, og få til en holdningsendring hos folk flest.

Egil Schønhardt, som spiller Peer, har allerede uttalt at han i neste film vil spille gangster, for det vet han mye om selv, forteller Bræin. For ti år siden lagde han kortfilmen "Med freidig mot", hvor 10 av gatas folk sang Henrik Ibsens kjente sang.

Tre personer fra denne kortfilmen er med som skuespillere i "Gatas Gynt". De andre er døde, forteller Bræin. Også under innspillingen av piloten av "Gatas Gynt" døde to av skuespillerne, og filmen er dedikert til begge to.

Det er en del av sakens natur, sier en realistisk regissør.

Verdsette

Mye av livet handler om motivasjon og følelsen av å bli verdsatt. Dette er viktig for skuespillerne i filmen, sier Bræin som ønsker nettopp å verdsette skuepillerne ved å fremstille dem som allsidige mennesker, ikke rusmisbrukere.

Knappestøperen, dovregubben, den magre og Solveig, er alle godt representert gjennom skuespillerne, forteller Bræin.

Jeg synes også det er flott at Kongen kommer for å få med seg denne filmen. Det sier mye om holdninger, sier Bræin fornøyd.

Monumental

Dette er en film som har en veldig original vri, og som handler om nasjonaldikteren Ibsen, sier Bræin. Det handler om menneskesinnet, som ofte er det svakeste i oss alle.

Femte akt er en monumental akt i stykket, sier regissøren. Dette er Peers oppgjør med seg selv, og Bræin mener alle kan kjenne seg igjen i dette.

Skuespillerne tilfører mye til karakterene gjennom sine liv. De som spiller karakterene har jo levd et liv som er ganske røft, sier Bræin. "Gatas Gynt" vises også på NRK1 to ganger i løpet av påsken, på 1. påskedag og neste dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere