Gå til sidens hovedinnhold

Gatelangs: Fra Majorstuveien til Suhms gate

Sorgenfrigata ble oppkalt i 1879 etter løkken Sorgenfri. Tidligere lå Sorgenfrigata i Aker og het Carl den XV´s Gade.

Vi starter vår vandring fra Majorstuveien og går oppover Sorgenfrigata, noen av gårdene har forretninger i første etasje men de fleste er rene leiegårder. Vi oppdager også noe spesielt når vi vandrer oppover Sorgenfrigata. Bygningene er for det meste trukket litt tilbake og det finnes grønne forhager mellom bygget og fortauet. Dette forteller oss at når gaten ble anlagt, var det høyere status å bo her, enn gatene uten de grønne forhagene.


Hemmelig kontor

Nr. 1 (1937) i denne gården i 6.etasje hadde Milorgs sentralledelse et av sine hemmelige kontorer fra 1944. Milorgs sentralledelse hadde flere kontorer i Oslo, slik at de kunne alternere rund for ikke å bli avslørt. Det er en forretning i gården, Kongelf Carpet teppeforretning som har vært der siden 2003. Tidligere var Tonica Boutique her med salg av penere brukt tøy, og tidligere Hammond Orgel. Det var det kolonial forretning her for 60 år siden.
Rimi 500
Nr. 2 (1973) her er Company Haugen som er et en gros firma i dameklær, som har vært her i ca. 10 år. Tidligere var Rimi 500 her fra 1979. Rimi 500 ble startet i 1977 av Stein Erik Hagen og navnet fortalte at de hadde 500 varesorter. Så fikk noen nye forretninger navnet Rimi 800, men etter en tid ble navnet på forretningene kun Rimi. Dette var en av de 5 første Rimi forretningene i Oslo. Før i den gamle gården hadde Nikolay Nordahl, skoreparasjons verksted.
Nr. 5 (1916) her er Elysium, Hud og kroppsterapi som har vært her fra 2004. Sørlie & Co as har tidligere vært her, dette var et agentur firma.


Relieff pryd


Nr. 6 (1897) når man kommer hit, må man stoppe opp å se på den flotte fasaden denne gården har. Alt av relieff arbeider som utsmykking, virkelig en perle å beundre.
Nr. 7 (1916) her er Min Butikk som har vært her i ca. 9 år, som har solgt pent brukte klær i over 30 år, de var tidligere i Neuberggata. Tidligere her var Grethe Røseth modellkonfeksjon fra 1966 i flere 10 år. Tone Bergli hadde modellkonfeksjon her fra 1961 til 1965 og tidligere var Blinken kolonial i lokalet.
Nr. 8 (1893) dette er en gård man legger merke til på vandringen. Den er i tre etasjer, de store verandaene
inngår i fasaden på gården og med et midtparti som er trukket noe tilbake.
Bilforretning
Nr. 11 (1958) her er en stor Kiwi daglivare, før det Rimi mens det før i tiden var Kjøles bilforretning som var her.
De hadde også en periode bilutleie.
På venstre side ved krysset Bogstadveien er Gunnar Øye herreekvipering, som nå er eneste forretning i gården.Tidligere var det flere lokaler her. Jeg kan nevne forretninger som har vært her. Match, Svenson Urmaker, Hillestad kjemiske renseri, Aud Melander strykeri, O.Lindholt Kolonial og Mitt Bakeri.


Fotball pub


Higbury Pub som har vært her siden 1990. Navnet forteller jo at Arsenal er klubben, men her vil alle trives uansett vilken klubb man har i hjertet. Det er storskjerm og altid kjempe stemning her og maten er god. På hjørnet er Diesel klesforretning, de har vært her i ca. 9 år. Så har det vært forskjellige klesfirmaer, mens det tidligere I mange år var det Bingo her. Det var i Bingoens storhetstid, og det kunne være vanskelig å få plass i lokalet. Tidligere St.Georg Apotek her, de kom hit i 1906 og navnet var da Majorstuen Apotek fram til 1960. Etter 64 år i 1970 flyttet de til Bogstadveien 34. Alle vi litt eldre husker jo Kiosken til Mjøen som lå på fortauet på hjørnet. Det var jo kun slike steder man i gamle dager kunne handle på kveldstid.
Vi krysser nå Bogstadveien og på høyre side Bik Bok klesforretning, før J. Chr. Pedersen manufaktur forretning der i alle år. På venstre side DnB Nor bank og eiendomsavdeling tidligere het den Oslo Sparebank begge gårder med adresse Bogstadveien.
Nr. 15 (1895) tomt lokale nå, men Beauty Lounge var her i ca. 5 år. For en del år siden var TV-Linken, tv butikk her og tidligere var det Ratek radioforretning og før det var det Rolf Løveid elektriske forretning her..
Nr. 16 (1895) Ràdoga frisørsalong har vært her fra 2009, før det klesforretning, så frisør og tidligere Haga Christensen & co fruktforretning.
Nr. 17 her er Undorn Karine Kjenner Titze Norsk design, målsøm+komersielle markedet fra 2009. I gamle
dager var Lilly Olafsen Melkebutikk her.


Naboene aksjonerte


Nr. 21 (1950) her var det snakk om å forandre en del på fasaden ved rehabilitering i 2009. Det var meningen å sette opp to utvendige glass heiser. Naboene i nr. 19,20 og 23 hadde allmøte, da de mente særpreget i Sorgenfrigata ville bli ødlagt. Både eiendomsselskapet Pecunia og Meinich arkitektene var positive til at naboene kom med konstruktiv
kritikk. Meinich arkitektene og utbygger klarte å finne en i løsning for heisene og dermed var Sorgenfrigata med sine grønne forhaver og særpreg bevart. En takk til naboene og deres protest som gav resultat. Takk også til utbygger og Meinich arkitektene som klarte å finne fram til en løsning på saken, slik at man slapp å ”ødelegge” fasaden og særpreget i gata.
Nostalgi
Nr. 22 (1910) her må dere stoppe opp å se på vinduene i oppgangen, med glassmaleri. Dette er slik man må nyte, disse gamle ”perler” av utsmykking, den slags kommer jo ikke igjen i nyere bygg.
Nr. 32 her må dere også stoppe opp å se på fasaden på gården, utsmykkningen her er en fryd for øyet. Jeg blir stadig imponert over hva som ble lagt i utsmykkingen av leiegårder for ca. 100 år siden.
Nr. 33 (1869) her er Skum Frisør som har vært her fra 2006. Kjøles fargehandel og Elsa Halvorsen fruktforretning har også vært i gården før i tiden.
Modist
Nr. 34 Åse Strand modist og designer her fra 2008. Søm av hatter, interiør og brudekjoler ordnes her. Før litt forskjellig og for ca. 40 år siden var Heigar & Co her med Laboratorieutstyr.
Nr. 39 (1915) dette er den siste gården på høyre side og her er O. M. Sandvik & Co Arkitekter og de har vært her fra 1990. Neste er Nye Fagerborg Sykkelverksted som har vært her fra 2009. Før i gården var Bie-Erichsen gullsmedverksted fra 1952 til 1981. Kontorbehov kontorrekvisita kom i 1956 og var til slutten av 80 årene.

Jeg håper dere har hatt en fin tur i Sorgenfrigata sammen med meg.


Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?