*Nettavisen* Nyheter.

Gatelangs i South Philly

CHEESES: Cheesesteak er obligatorisk å få med seg når man besøker Philly. Geno's i South Philly er et soleklart alternativ. Men snakk engelsk!

Philadelphia er mye mer enn Uavhengighetserklæringen, Benjamin Franklin og 80-tallshelten Rocky Balboa.

Klikk på bildet for å forstørre.

SOUTH PHILLY: Sarah Everton (25), Austin Benton (27) og Kristen Hlis (25) foretrekker bydelen South Philly når de skal ut på byen. I Philly drikker man øl sammen, uavhengig av om man kaller seg hipster eller innvandrer.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANSKELIG VALG: Selv om Geno's hadde flest gjester kvelden vi besøkte dem, er det mange som sverger til Pat's når de skal ha cheesesteak, hevder Letizia Rubino.

Klikk på bildet for å forstørre.

RIVALER: Geno's og Pat's ligger rett over gaten for hverandre på 9th street og Passyunk avenue, og har siden 1966 kranglet om hvem som serverer best cheesesteak i South Philly .

Klikk på bildet for å forstørre.

SAKSØKT: Du er i Amerika, snakk engelsk, krever grunnleggeren av Geno's, Joe Vento, av kundene sine. Et utsagn som gjorde at han ble saksøkt i 2006 for diskriminering. Vento vant, og skiltet henger fremdeles oppe.

Klikk på bildet for å forstørre.

EGENTLIG ER JEG....:Jillian Sedvig serverer kaffe på Chapterhouse på dagtid. Om kvelden er hun opptatt med to band, og har turnert både i Europa og USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOT: Continental Mid Town er et naturlig sjekkested for Philadelphias unge karrierekvinner og -menn.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROCKY: Lenge kunne man se Rocky-statuen som Sylvester Stallone forærte byen, på toppen av trappen ved kunstmuseet. Etter mye fram og tilbake har den i dag fått en mer beskjeden plass ved foten av trappen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FERSKT: Det italienske markedet på 9th street er det største av sitt slag i USA. Hver morgen klokken ni fylles gata med boder med mat fra mange forskjellige kulturer.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

– Jeg føler virkelig at jeg er på rett sted til rett tid, smiler Jillian Sedvig, og tørker kaffevåte fingrer på et håndkle.

– Philly har de siste årene blitt en vibrerende kunst- og musikkby. For fire-fem år siden flyttet mange hit fra New York, California og Europa. Plutselig kunne man kjenne elektrisiteten i byen.

På dagtid tryller 30-åringen fram byens beste kaffe, ifølge stamgjesten John. Han har akkurat fått servert dagens dose på den minimalistisk innredede kafeen Chapterhouse i bydelen Washington Square West.

På kveldstid øver Jillian med sine to band eller går på konserter.

Philadelphia – eller Philly, som er kjælenavnet på byen – har fostret opp storheter som Billie Holiday, og alltid hatt en sterk hiphop-scene med artister som Will Smith og Eve.

Men indie og psykedelisk musikk har også en stor tilhengerskare i byen, noe som ifølge Jillian Sedvig har ført til at mange spennende band finner veien til kystbyen.

Ifølge Jillian spiller de beste bandene på Johnny Brenda's, Standard Tap eller i kjelleren på First Unitarian Church.

Les også: Her ble USA født

Kriminalitet

– Da jeg flyttet hit var det å bo i Philadelphia som å leve i en episode av en politiserie. Nabohuset mitt hadde daglig besøk av politiet, sier Sedvig.

I dag er nabohuset omgjort til et kunstgalleri og kaffebar.

– Mange forbinder nok Philly med kriminalitet, men det er heldigvis blitt bedre, påstår Austin Benton.

Han forelsket seg i byen da han først besøkte den for fem år siden. I dag bor han her, og føler seg trygg.

Benton synes heller man burde legge vekt på at Philly er blitt en grønn by, med mange samvittighetsfulle innbyggere, som sykler til jobb og dyrker sine egne grønnsaker.

Hage på taket

– Nesten alle jeg kjenner har en eller annen form for hage, enten på taket, i bakgården eller vinduskarmen. Fairmount Park Commissions kommer hjem til deg og planter et tre foran huset ditt gratis hvis du vil det. Og i fjor møttes hele byen for å rydde søppel, sier Benton.

– Philly er ikke bare gammel historie. Vi som bor her jobber virkelig med å gjøre byen til en mer miljøvennlig og hyggelig by, og det blir bedre for hvert år, forteller han tydelig stolt.

South Philly

Italian Market i South Philly er det største utendørsmarkedet i USA.

Klokken ni hver morgen åpner bodene spekket med friske grønnsaker, kjøtt, ost og spesialiteter fra mange nasjoner.

På kveldstid er bydelen tilholdssted for ungdommen. Langs Passyunk avenue ligger Royal Tavern, The Dive bar, Ray's Happy Birthday Bar og The Cantina på rekke og rad. Skal vi tro Austin Benton, er klientellet variert.

– Det har ikke noe å si om du er hipster, collegestudent, innvandrer eller fra lokalbefolkningen. På kveldstid møtes vi og tar en øl sammen, forteller han.

– South Philly er en undervurdert bydel når det kommer til gjestfrihet. Jeg elsker denne delen av byen og trenger sjelden forlate den. Her er alt vi trenger av shopping og underholdning.

Cheesesteak

Cheesesteak er obligatorisk å få med seg når man besøker Philly. De to italienske kamphanene i South Philly, Pat's og Geno's, kjemper om å være best, og har valgt å markedsføre seg forskjellig.

Førstnevnte har en beskjeden fremtoning, med et enkelt skilt på restaurantveggen.

Geno's, på sin side, har hengt opp nok lysstoffrør til å holde hele det italienske kvartalet våkent nattetid.

Eieren poserer stolt sammen med forskjellige kjendiser på hvert eneste av de hundrevis av bildene som dekker bord, vegger, tak og gulv.

For å bruse ekstra med fjærene har Geno's like godt begynt å pryde nabohuset med blinkende reklameskilt.

– Man må bare prøve cheesesteak når man er i Philly. Det har vært en årelang kamp om hvem som serverer den beste, forklarer Letizia Rubino, og stiller seg bakerst i køen hos Geno's.

Sjekkested

Letizia kom til Philly for ti år siden, og har slitt ut mange par stiletthæler i byens lounger, klubber og puber.

Continental Mid-Town er en av dem. Her samles byens unge forretningskvinner og - menn til en cocktail på takterrassen, eller middag med venner i loungen.

– Dette er et skikkelig sjekkested på kveldstid, anbefaler Letizia, og haster videre ut i nattelivet.

– Som europeer blir man ikke imponert av et par gamle bygninger og en bjelle med sprekk i.

– Philadelphia er en pulserende storby for unge, og det er derfor det er en spennende by å besøke, konkluderer Letizia.

Reise dit:

* US Airways åpnet direkterute fra Oslo til Philadelphia i mai i år.

* Philadelphia ligger to timers kjøring fra New York City og halvannen times kjøring fra Washington D.C. Bussbilletten koster mellom 5 og 20 dollar hver vei, avhengig av når du reiser på døgnet. Billetter finner du på boltbus.com.

* Er den sjette største byen i USA med 1,5 millioner innbyggere, og 5,8 millioner om man regner med forstedene.

* Grunnlagt i 1682 av William Penn.

* USAs hovedstad i ti år, fra 1790 til 1800.

* Offisielt nettsted: gophila.comNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.