RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gatelangs med Thorsen

En formiddag i desember går nordstrandskvinnen Nina Th. Thorsen på let etter byens løse fugler for å fortelle at årets julefeiring er flyttet fra KFUM huset i Grubbegata til Kongressenteret på Folkets Hus.

SENTRUM: Det er ni år siden sist Nina Th. Thorsen var hjemme med familien på julaften. Det blir hun heller ikke dette året. Hun skal feire julehøytiden sammen med dem som har falt utenfor.
Vi feirer ikke julen for dem, vi feirer julen sammen med dem. Fordi vi virkelig har lyst til det, sier Thorsen bestemt, men med det smil på lur.
Julearrangementet heter Alternativ Jul og er preget av stor takhøyde.
I år er det sågar plass til enda flere folk enn før. Alternativ Jul har blitt feiret i KFUM huset i 34 år, men i mars kom beskjeden om at de ikke lenger var velkommen til å ha arrangementet sitt der. Etter noe leting ble det klart at det var både hjerterom og husrom i Folkets Hus. Og det er det Nina Th. Thorsen er ute og forteller til folk.
Åssen går det med deg? spør Thorsen.
Hun har stoppet opp foran en fyr som selger =Oslo på hjørnet av Stortorvets Gjæstgiveri. Hun har snakket med mange av dem som driver i gatene på jakt etter penger og trøst.
Du veit at Alternativ Jul har flytta? spør hun videre.
Skal det ikke være oppe på KFUM huset? lurer bladselgeren.
Thorsen forklarer mildt at hele stasen er flyttet, og at han må komme. De går tett sammen og småprater. Thorsen lytter. Bladselgeren ved Gjestgiveriet får en klem før vi rusler videre.
Desemberkulden biter der den får tak. Det er elleve dager igjen til jul, men det er magert med folk og bladselgere i gatene.

Mild og blid

Fra oktober til januar er Nina Th. Thorsens hovedgeskjeft å organisere Alternativ Jul. Det skal samles inn penger og gaver, ting skal hentes og ting skal skje i rett rekkefølge. Og i år dette ekstra: At de inviterte må få vite at arrangementet er flyttet. Vi kommer til å ha vakter ved KFUM-huset, slik at de kan sende folk til rett sted. Så jeg håper ikke jula blir altfor kald, smiler Thorsen. Hun får øye på enda en bladselger, han står utenfor Bennetton på Karl Johan. Thorsen hilser og spør om han også kommer for å feire jul med henne. Det vil han, men han er ikke helt sikker på hvor det skal være i år. Thorsen forklarer igjen. Like mild og like blid. Det er ikke bare i tida før jul hun vandrer mellom byens utstøtte. Året rundt går hun gatelangs og prater med prostituerte, hjemløse og rusmisbrukere.

Jeg får mye igjen for det. Vi har det veldig fint sammen. Det er folk som har mye humor og selvironi. Der er det noen hver som har litt å lære, mener hun.

Alene

Vi har kommet ned til Jernbanetorget.
Kirkens Bymisjons Betlehemsstall er kommet på plass. Det er nesten folketomt, kanskje folk er inne på kjøpesentrene og låner varme.
For selv om den lave sola skinner over plassen er folk godt kledd. Folk haster av sted. Nina Th. Thorsen begynte som frivillig for Kirkens Bymisjon for ti juler siden, og drev med det i tre år. I de to siste av de årene var hun også aktiv for Alternativ Jul.
Det var en dame som skulle gi seg, og da spurte Henning om jeg ville bli med i styret, forklarer Thorsen. Hun har tent seg en røyk. Henning er så klart Henning Holstad, frontfiguren for den alternative julefeiringen. Og siden har Nina Th. Thorsen vært med på styre og stell.
Det blir som en livsstil, ja, sier hun i røyken. Vi setter nedkjølte neser mot lokalene til =Oslo, kanskje vi treffer noen av dem Nina kjenner ganske godt. På kontoret er det mange innom som skal fylle poser og kofferter med nye blader som skal omsettes.
Jeg fikk tusen kroner i tips i går. Fy flate! er det en som melder.
Trond Stanley Sæthre er en av dem som bunkrer opp, og han slår seg mer enn gjerne ned i sofaen med Thorsen. Men hun får vær så god sitte på fanget. Det er klart at han og Nina skal feire jul sammen i år. De kniser og ler, men alt er ikke bare moro.
Før satt jeg der helt alene med koppen min og tagg. Det var ingen som snakka med meg. Men når jeg selger blader er det mange som stopper opp og prater litt. Jeg har fått et nytt liv, sier Sæthre i øret til Thorsen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere