RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gatemat på hjul til oslofolket


Denne bilen venter på å få rulle rundt i bydelene med gatemat til sultne osloborgere.
Denne bilen venter på å få rulle rundt i bydelene med gatemat til sultne osloborgere. Foto: Trine Dahl-Johansen
I en bakgård i Storgata står en foodtruck og lengter etter å komme ut på osloveiene. I mellomtiden serverer den gatemat til gjestene på Gaasa tre dager i uka.

SENTRUM: – Bare Næringsetaten får avgjort hvilke steder vi kan stå, ruller vi ut med fersk, smakfull og lokal mat, sier initiativtaker og kokk Sven-Erik Hilsen til dittOslo.

Lokal mat

Sammen med to tidligere kollegaer har han brukt mye tid på å finne ut hvordan meny og pris skal være. I begynnelsen satser de på tre retter, siden alt skal lages i bilen og det skal gå kjapt å servere. På menyen står salciccia- og chorizopølser, den spanske suppen gazpacho og pulled pork.

– Vi har fått spesiallaget hamburgerbrødene hos Nærbakst. Pølsene er fra Krosby kjøtt i Groruddalen og de serveres i nanbrød, som vi fant her i lokalmiljøet. Dette er ikke et tradisjonelt gatekjøkken! Vi har en høy standard på mat og råvarer og det hele tilberedes av fagfolk, lover han.

Les også: – La barna slippe til på kjøkkenet

70-100 kroner

Han gleder seg til å servere maten med hjemmelaget coleslaw, barbecuesaus, karrimajones og andre godsaker. Rundt 500 porsjoner er det plass til i den svarte og orange bilen.

– Rettene vil ligge på 70-100 kroner. Sammenlignet med det man får på en bensinstasjon eller i kantiner rundt om i byen tror vi det skal være et greit prisnivå.

Han legger til at menyen vil endres etter hvert. Det første som skal fornye seg er den kalde gazpachoen, som skal byttes ut med varm suppe nå som høsten er like om hjørnet.

Les også: Her får du billig stjernemat i Oslo

Festivaler

Foodtrucks er et kjent fenomen i mange amerikanske og engelske byer. Da finanskrisen rammet USA, var det mange kokker som ikke hadde en restaurant å lage mat på. De startet derfor med å selge mat fra biler. Fenomenet har spredd seg, og i Stockholm det siste året har gatematmarkedet eksplodert til rundt 30 biler.

– Går dette bra utvider vi med flere biler. Planen er at vi også skal delta på festivaler og private arrangement. Mens vi venter på godkjenningen for å kjøre rundt, inngår vi avtaler med etablerte bedrifter om å stå hos dem. Nå står vi torsdag, fredag og lørdag hos baren Gaasa i Storgata. De har ikke matservering, så det står vi for de dagene.

Ut i bydelene

I begynnelsen vil det være lunsj til arbeidsfolk og studenter som er i fokus, men de skal også teste et frokostkonsept ved trafikknutepunkter. Og det er uti bydelene folk vil finne gatematen på hjul.

– I sentrum er det så mange steder å kjøpe lunsj, så vi vil bringe maten ut til folk der de er, sier han og lover at det skal være lett for sultne sjeler å finne dem.

– Vi bruker sosiale medier og på hjemmesiden vår foodtruck.no kan man alltid se hvor bilen vår er.

HER FINNER DU ÅTTE GODE BAGUETTSJAPPER!

Flere kokker

Sven-Erik Hilsen er ikke den enste som har tenkt på foodtruckkonseptet i Norge. Kjendiskokken Ole Martin Alfsen og restaurantgründer Stian Floer, kjent fra Smalhans og Hitchhiker, startet den første foodtrucken i landet i mai i forbindelse med mat- og drikkefestivalen Smak for alle. Samme måned lanserte Godfisk en annen variant av foodtruck fylt med norsk sjømat. Den startet i Oslo i begynnelsen av mai og har tatt turen langs norskekysten i sommer.

Michelin-kokk Even Ramsvik fra restauranten Ylajali skal servere norsk gatemat fra en matvogn for en rimelig penge under konseptet Street food by Diners Club, som arrangeres i Oslo 16. til 20. september.

– Det er bra at det er flere som er interessert i dette. Det har ført til at Næringsetaten nå jobber med hvor de kan sette av plasser til bilene våre, så vi når ut med maten vår, avslutter Sven-Erik Hilsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere