*Nettavisen* Nyheter.

Gatenavn er den fremste heder en person kan få

Av Bård Folke Fredriksen, leder for Høyres bystyregruppe

Nylig behandlet Oslo bystyret et privat forslag fra SVs Knut Even Linsjøen om å oppkalle en gate etter forfatteren Knut Hamsun. Høyre stemte mot alle forslag om å hedre Hamsun grunnet forfatterens sterke nazistiske engasjement under krigen.

I Høyre er vi opptatt av å være oss historien bevisst. Det handler om å ta historien på alvor og la fortidens erfaringer gi oss veiledning inn i en ny tid. Selv om Hamsuns litteratur fortjener den oppmerksomhet den får, noe ikke minst Hamsunåret vil gi en anledning til, vil det være umusikalsk og lite fintfølende å hedre ham som i ord og handling bidro til Hitlers krigføring med en gateoppkalling!

Knut Hamsuns første åpne støtte til Hitlers politikk stammer fra 1934. Hamsun var en aktiv samfunnsdebattant og artikkelskriver gjennom 30-tallet der han fremmet nasjonalsosialismen som politisk ideologi. Ingen skal dømmes for sine meninger, men da Nazi-Tyskland invaderte Norge i 1940, begikk Hamsun landssvik. Han benyttet sin kjendisstatus og skrev flere artikler der han oppfordret de norske styrkene til å kapitulere. Han motarbeidet den lovlige norske regjering Norges legitime motstandsbevegelse, mens norske myndighetene forsvarte seg mot innvasjonshæren.

Etter at felttoget i Norge var over i 1940, fortsatte Hamsun å stille sin kjendis-status til disposisjon for okkupasjonsmakten og dens propagandamaskineri mot norsk motstandskampen både hjemme og fra utlandet. Blant annet oppildnet han tyske styrker i Norge. Hans opptredner fikk den tyske propagandatjenesten bruke flittig for å gi legitimitet til nazismen og Tysklands krigføring.

For Høyres bystyregruppe er det ikke Hamsuns nazistiske ideologi, holdninger eller ytringer som er problemet, men å hedre en mann hvis handlinger og aktive landssvik har bidratt til nazismens krigføring.

Det er fremdeles mange i dette landet som opplevde 2. Verdenskrig. Mange opplevde å miste en eller flere av sine kjære som følge av naziregimets ideologi og ugjerninger. En ideologi og et regime som Hamsun aktivt støttet opp under.
Skal man lære av historien, er det ikke en god begynnelse å ignorere de reaksjoner og følelser et slikt forslag skaper. Ei heller viser det særlig respekt for de som sto i fare for å måtte gjøre langt større ofre, enn hva noen av oss som lever i dag må gjøre.

Å få en gate oppkalt etter seg er den fremste heder en person kan få av Oslo Kommune. Uansett hva denne personen har gjort av gode litterære prestasjoner, har vi i Høyre store problemer med å se at bystyret skulle hedre Hamsun på fremste måte når vi kjenner hans handlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.