*Nettavisen* Nyheter.

Gatestubben med det originale

Den nederste delen av Hegdehagsveien er preget av håndverkere. De lokale kunsthåndverkerne vil gjerne synes bedre.

HOMANSBYEN: Nederst i Hegdehaugsveien, nedenfor Lorry, ligger den rolige gatestubben. Den er preget av hardtarbeidende ildsjeler, med hender som verktøy, som lever av sine kunstneriske talenter.

Silverland, Embla Keramikk, Bajer Atelier, Buddha bok &bilde og Cortado espresso-forretning. Kafeer og frisør ligger også på stedet. De næringsdrivende håndverkerne synes det er synd at den ligger så bortgjemt.


Originalt

Gudny Aspaas fra Silverland og Siw Heier, Anne Udnes og Ann-Karin Brustad fra Embla Keramikk synes gaten har en god beliggenhet.

Den ligger jo helt i bunn av handlegate nummer én. Problemet er bare det at den ligger så skjult, sier Udnes, mens Brustad legger til at det er fint at området er så sentralt og i nærheten av det meste.

Stort sett er det bare håndverkere som har forretninger i denne delen av gaten. Lokalene blir benyttet som butikker og verksteder. Både Silverland og Embla har verksted i sine kjellere.

Området ligger litt for langt ned for at folk legger merke til det. Dessuten dekker Lorry hele den øvre delen, så mange tror gaten er stengt og at det ikke er gjennomgang, sier Heier.

Alle fire er enige om at dette ødelegger mye for de små nisjebutikkene.

Vi har jo vært her i flere år, så da Lorry fikk lov til å utvide, merket vi forskjellen, sier Udnes, som tok kontakt med bydelen.

Han jeg snakket med kunne like gjerne sagt rett ut at han blåste i dette, ettersom de tjener så godt på leien fra Lorry, sier hun.

Damene ønsker at de små nisjebutikkene skal legges bedre merke til.

Den kreative gjengen ønsker bedre gangplass ned til denne gaten, i tillegg til muligheten for å skilte bedre.

Varene vi produserer er unike. Det fine med håndverk er kvaliteten, og ingen trenger å være redd for å ha samme ting, mener Aspaas. En annen forskjell er at disse gjør alt selv.

Det vi gjør her, er levebrødet, og vi har ikke så mye penger som de store kjedene til å promotere oss, sier Udnes. Den nye skilt- og reklameplakatloven rammer de små butikkene og ikke kjedene.

Derfor er vi avhengig av å bli sett, sier Heier, og forteller videre at de trenger skilt. Før hadde Embla Keramikk skilt ved Lorry, noe som ikke ble satt pris på. Udnes har også forsøkt å få til en avtale med utestedet for å kunne få reklamert, noe som ikke ble tatt godt imot.

Vi her nede trenger skilt som opplyser om at vi er her, sier de alle.


Hyggelig gate

Damene forteller om godt miljø i gaten og en hyggelig stemning seg imellom.

Vi ønsker jo at det skal være håndverkerforretninger her, så om det blir ledige lokaler, prøver vi å få inn andre kunstnere også, forteller Aspaas.

Gaten er jo fantastisk, spesielt om sommeren. Da er det livlig her. Samholdet butikkene imellom er godt og vi passer på hverandre, legger Brustad til.

I tillegg er det ikke så mye søppel her som det var før. Bislett Kebab, som ligger borti gaten, rydder området. De har vært kjempeflinke, sier Udnes.

Ting skjer her nede også, smiler de. De tror at det er få slike håndverkerforretninger og mener at det er en attraksjon. Studenter ved kunst- og håndverksskolen kommer for å ha studiedager.

Vi holder også keramikk- og rakukurs på mandags- og tirsdagskveldene, forteller Udnes.

De er stolte av arbeidet de gjør og ønsker at publikum får øynene mer opp for arbeidet.

Mange husker jo oss når de ser oss, men når man har det travelt og bare skal ut og handle noe, er det ofte lett å glemme, avslutter Udnes.

Sentrene er jo helt like og det blir fort kjedelig, mener Heier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.