RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GBK mot stupet

Seks år etter stiftelsen er det ikke mye å glede seg over for Groruddalen Ballklubb (GBK) om dagen. Klubben har stø kurs mot nedrykk til 3. divisjon, bare to sesonger etter at de sto på terskelen til 1. divisjon. Samarbeidet mellom Vestli, Grorud, Grei, Årvoll, Furuset , Rommen, Romsås og Høybråten/Stovner skulle gi Groruddalen et flaggskip som sto i stil med rekrutteringen og befolkningsgrunnlaget i en av Norges mest fotballinteresserte områder.

Men entusiasme alene er dessverre ikke nok til å bryte gjennom "taket" mellom de beste og nest beste i norsk fotball. Det hevdes at forskjellen mellom 1. divisjon og elite- serien stadig blir større, men at det er et enda større gap mellom de to øverste divisjonene og resten av norsk fotball. Og nå er GBK altså på full fart nedover systemet, paradoksalt nok ned mot det nivået samarbeidsklubbene spiller i. Og hva er poenget da?

GBK hadde ingen "rik onkel" i bakhånd, og når de skulle prøve å konkurrere med andre klubber som også ville etablere seg i 1.divisjon, var oppgaven vanskelig. Etter "nestensesongen" 2006 ble fjorårssesongen en svak oppfølging, som kulminerte med at klubben nesten ikke hadde penger til å betale spillerne noe som helst. Nøkkelspillere forsvant i flokk og følge, og utgangspunktet for denne sesongen var ikke bra. Nå går det som en kunne frykte.

Det finnes også andre eksempler på at overbyggingsklubber sliter tungt. Talenter som utvikles i småklubbene blir plukket opp stadig tidligere. Er de gode nok plukkes de kanskje direkte til juniorlagene hos eliteserielag som VIF eller Lyn, eller "oppdages" ved Wang eller NTG. Da hjelper samarbeidsavtalene GBK har og har hatt med de store klubbene ikke så mye.

Hvis de nå i tillegg rykker ned enda et nivå er det ikke bare Lyn og VIF de skal konkurrere med talentene om, men også Skeid som er på vei tilbake til 1. divisjon. Og et helt beite med Oslo-klubber som Manglerud Star, Kjelsås, Korsvoll og Lyn og VIFs andrelag som går mot nye sesonger i 2. divisjon. Hvis Groruddalen ønsker en overbyggingsklubb på et av de to øverste nivåene, må de få sponsorstøtte eller seriøs hjelp fra en av eliteklubbene. Hvis ikke er prosjektet bokstavelig talt bankerott.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere