Gå til sidens hovedinnhold

«Geite-farse»

Det var en gang en liten geitekilling som hadde lært å telle til ti. Da han kom til slakteriet så han en åpning i gjerdet og sa til de andre: Nå teller jeg til ti, også stikker vi. Og det gjorde de.

LES OGSÅ: Fem Alnabru-geiter er funnet, og får leve

Vi i pressen elsker dyr som er ute på eventyr. Fordi vi vet at leserne og seerne elsker søte og rare historier om dyr. Undulater som kan plystre nasjonalsangen, katter som dier hundevalper eller geiter som klarer å rømme fra slakteriet og en skjebne som kebab på Grønland.

LES SAKEN: Rømte fra en skjebne som kebab

Ikke så morsomt for Fatland slakteri som ikke klarer å passe på dyrene som kommer for å bli mat, men isteden blir rikskjendser. NRK lager «geitepatrulje» som setter av hele dagen til å lete. VG lager også» geitepatrulje» som setter av hele dagen til å lete. Norges to største medier bruker altså vesentlige ressurser på å dekke saken, fordi de vet folk i sommermodus elsker et enkelt mysterium som hvor det er blitt av de ti geitene på rømmen. VGs lesere krever at geitene må få leve. VG ber leserne om å foreslå navn på dyrene. Vips er de på alles lepper.

LES OGSÅ: Mattilsynet: – Flukten vil få etterspill

Da er det at byråd Jøran Kallmyr ser sin sjanse til å få deler av geitenes rampelys rettet mot seg. Det er snart lokalvalg og han er villig til å gå langt for å synes i media. I forrige uke dro han til Drammen med badebuksa. Nå er han i Alna med løfter om god sommer for 10 geiter. La dem beite i Alnaparken. En artig vri som ga god uttelling i geite-farsen. Verken NRK eller VG er opptatt av dyrehelse eller slakteriets ansvar for dyreveldferd i denne saken. De vil ha eventyr.

LES OGSÅ: Frykter geite-vold i Alnaparken

Og eventyr får de i bøtter og spann. Kallmyrs løfter kan fort vise seg å være eventyr de også. Alnaparken er ikke veldig egnet for geiter. Og skal de slippes måde ha tilsyn. Det borgerlige byrådet har slaktet driftsavdelingen i Friluftsetaten. De driver med privatisering. Ekspertisen i etaten er bygget ned. Uten at den er ersattet med noe nytt. Det er altså grunn til å tro at Kallmyr lover noe han ikke kan holde. Og ikke vil holde heller.

Eller er han villig til å finne penger utenfor budsjett til geitegjerder, geitepassere og vanningsopplegg i Alnaparken? Skal ha kaste ut hestene som er der allerede? Neppe. Vi lover at vi vil følge opp hvor geitene havner. Dette begynner å bli en interessant sak, til tross for at det begynte med en tøysete rømning.


Ivar Brynildsen
Journalist i Lokalavisen Groruddalen


Reklame

Husker du disse to idiotene?