*Nettavisen* Nyheter.

Gerhardsen bør si unnskyld

Byrådsleder Erling Lae (H) og partikollega Geir Staib krever at ordførerkandidat Rune Gerhardsen(Ap) beklager bystyrevedtaket om gjør det mulig for den enkelte bydel å åpne for lovlige taggervegger.

GRÜNERLØKKA: Bystyret må gjeninnføre nulltoleranse mot tagging så raskt som mulig, slik at det blir mulig å stanse taggeveggen på Hausmania. Ved å opprettholde taggeveggen driver kommunen nærmest en tagger-skole med indirekte kommunal støtte, mener Grünerløkka Høyre.

Dyr tabbe

Folk som bor på Grünerløkka har betalt tusenvis av kroner i vasking og nymaling fordi Rune Gerhardsen fikk en dårlig idé for to år siden. Taggerveggen har ikke medført noe positivt overhodet, mener Staib, og får støtte av Lae.
Taggingen har økt dramatisk etter at veggen kom opp. Det er bare å spørre beboerne i området. Jeg får ofte mailer fra fortvilte beboere som til stadighet må betale i dyre dommer for å fjerne tags på veggen. Dette problemet akter vi å gjøre noe med. Ikke ved å la taggerne få flere vegger, men ved å nekte dem å tagge andre steder enn hjemme hos dem selv, sier han.
Mange mener tagging og graffiti er kunst?

Det kan godt hende. Men kunstmalere har heller ikke lov til å male på veggene til naboen fordi det han driver med heter kunst. Kunsten får du utføre i et ateliér eller hjemme i din egen stue. Ikke på veggene til folk som ikke har bedt om det, mener Lae.
Høyre hevder at de kommer til å kjøre frem kampen mot tagging som en av de viktige lokalsakene i valgkampen. Grünerløkka Høyre vil også be byrådet ta initiativ til å gjeninnføre nulltoleranse mot tagging.

Ønsker debatt om subkulturer

Rune Gerhardsen ber gjerne om unnskyldning for taggingen over hele Oslo på vegne av byen, men å unnskylde vedtaket om lovlige taggervegger overfor beboerne på Grünerløkka synes han blir helt galt.
Jeg synes tagging er ufordragelig jeg. Det er jo ulovlig. Men akkurat denne veggen har vært der lenge, og skal være et sted som er åpen for kunstuttrykket graffiti. Vi kan ikke ta på oss oppgaven å skille mellom hva som ikke er det. Det kan godt hende det har blitt mer tagging i byen, men det kan umulig skyldes veggen ved Hausmania alene, mener han. Gerhardsen mener man må ta debatten på et høyere plan, enten det gjelder tagging, skating eller annen form for urbane fenomener.
Det vi her snakker om er ulike former for subkulturer. Jeg mener graffiti kan være fint om den er utført på lovlig sted. Jeg tror man kan trekke paralleller til for eksempel skating. Mange vil ikke at skaterne skal kunne drive på i byen. Jeg mener man bør tenke omvendt, og bygge flere ramper i sentrum så skaterne faktisk har et sted de kan være. Et annet eksempel er Blitzhuset. Selvsagt kan blitzerne oppføre seg provoserende til tider, men betyr dette at vi skal fjerne dem fra samfunnet? Det tror jeg er helt galt. Jeg sier ikke at dette er enkle problemstillinger, men vi må kunne ta en debatt om hvordan vi skal håndtere ulike fenomener innen subkulturer som av og til kan virke provoserende. Vi bor i en by, sier han til Østkantavisa.

Jeg synes tagging er ufordragelig jeg. Det er jo ulovlig.
Rune Gerhardsen (AP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.