*Nettavisen* Nyheter.

Gestapos mest ettersøkte til Maridalen

Gunnar Sønsteby hadde uttallige identiteter og var øverst på lista over Gestapos mest ettersøkte i Norge.

Nordberg: Den spreke 88-åringen ankommer Maridalen Rotarys faste møteplass i kantina på Nordberghjemmet med raske, besluttsomme skritt. Fru Anne Karin er med.
En av Maridalen Rotary Clubb's medlemmer, nå pensjonerte oberst Tore Næss, møtte "Kjakan" for første gang mens han tjenestegjorde som attache i Washington i 1983. Det er blitt flere møter siden, og Sønsteby takket for invitasjonen til å kåsere i Rotaryklubben. I sitt foredrag tok Sønsteby utgangspunkt i tre personer som hadde gjort sterkt inntrykk på ham. Rotarys medlemmer og gjester fikk en leksjon i spennende krigshistorie.

Møte med tre personer


Sønsteby fortalte lattermild om den gang kong Haakon diskret skjøv et sjokoladekakestykke til ham under en lunch i London. Det synes ikke på den spreke, senete Sønsteby, men mannen er visstnok usedvanlig glad i desserter. Han møtte Siegfried Wolfgang Fehmer under helt andre omstendigheter; Da Gestapo-sjefen etter krigen satt fengslet, rett til høyre over vollgraven på Akershus festning, møttes de og diskuterte sammenfallende hendelser fra jakten på krigshelten.
- Jeg skjønte da for alvor hvor flaks jeg hadde hatt, berettet Sønsteby
Sønsteby fikk etter krigen ansvaret for Vidkun Quislings liv og sikkerhet. Fra landsforræderen ble tatt inntil saken hans kom opp i Høyesterett og han senere dømt til døden og henrettet.
- Jeg fraktet Quisling fra "nr 19" til fengsling på Akershus Festning, fortalte Sønsteby.
- Han var da en knust mann, og vi hadde egentlig ikke så mye å prate om.

Tro på dagens unge

"Kjakan" svarte på spørsmål om hva han følte da han møtte Gestapo-sjefen.
- Det kunne ikke falle meg inn å bruke de samme metodene mot Fehmer som det han hadde brukt mot utallige nordmenn, svarte Sønsteby.
Sønsteby var 22 år da krigen startet, og på spørsmål om hvordan han trodde dagens ungdom ville reagere på en okkupasjon, var 88-åringen helt klar i sin tale;
- Jeg tror ikke på noen måte at dagens ungdom er i forfall, snarere at de under tilsvarende omstendigheter vil gjøre en enda bedre innsats enn det vi gjorde. Vi var jo ikke like orienterte som dagens unge er.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.