RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gi eldre rom!

nnDet er den samme visa hver eneste desember. Fritidsklubber og eldresenter er som salderingsposter å regne. I desember var det Lokalavisen bekjent to aksjoner for å overtale politikerene til nok en gang å løfte tiltaket deres frem i lyset igjen: Det var Hammersborg Fritidsklubb og det var Vestre Aker eldresenter.

Det kan synes naturlig, at i en bydel med en rekke lovpålagte tjenester, så er det de som ikke er nettopp det, som ryker først. Det er smertelig lite langsiktig.

nnDe som kjenner brukere av et eldresenter vet nettopp at det som skjer innenfor eldresenterets fire vegger,og i ringene rundt det, det er med å spare samfunnet for mye ressurser. Ved bortfallet av et sosialt møtested ryker ikke bare kaffekoppen, men daglige rutiner, for svært mange. Og uten daglige rutiner er det for mange vanskelig å få dagene til å gå. Da er spiralen i gang , og, satt på spissen, veien til sykehjemmet noe kort.

nnDet er ikke til å komme bort i fra at eldresenteret kan være med på å holde sykehjemmet på en armlengdes avstand en stund. Vi vet at å få sykehjemsplass i Oslo ikke er forbeholdt andre enn dem som har hatt behov for det svært lenge (og ikke en gang dem).

nnNår det er sagt er det ikke sånn at eldresentre bare er for folk som venter på sykehjemsplasser. I Oslo er snart de fleste bakerier erstattet med kaffebarer , der høye kaffer inntas fra barkrakker. Om vi vil det eller ikke, terskelen kan være ganske høy for noen og enhver og bevege seg inn. Et eldresenter er et sted der det sosiale liv kan utfolde seg i noenlunde nøytrale former. Det er et sted som ikke akkurat har konkurranse for å si det sånn- kampen om denne målgruppen er ikke veldig hard.

Lokalavisens mening er at i en by, som for øyeblikket er blå, bør det være rom for økonomiske rammer som gjør det mulig å drive et eldresenter som Vestre Aker. Dette brukes av og drives av frivillige eldre; begge grupper er like viktige (senteret har én ansatt). Forhåpentligvis får senteret en hjelpende hånd fra rådhuset, når bydelskassen er skrapa.Terskelen for å bevege seg inn i en kaffebar kan være ganske høy, for noen og enhver

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere