Gi rom for skytebane

Det skal ikke være lett å få en avklaring i skytebanesaken for Nordstrand skytterlag. Dagens løsning ved Prinsdal har gått ut på dato, og det er nok naboene like glad for.

Godlia og etterhvert Grønmo seilte opp som alternativer for en ny skytebane når den gamle må stenge i 2007. Men her ble det også mange og til dels harde diskusjoner knyttet til at ingen ville ha en skytebane i nærmiljøet sitt. Det hjalp lite at de 750 medlemmene påpekte at aktiviteten er strengt regulert, både hva gjelder antall skudd i året og til hvilke tider det kan skytes. Argumentet om at dette faktisk er et idrettslag som har mange barn og unge, også fra nærmiljøene til skytebanen, var heller ikke nok til å blidgjøre naboene.

Vi kan til dels forstå at ingen applauderer tanken om en skytebane rett utenfor stuedøren sin, på samme måte som ingen ønsker en sterkt trafikkert vei eller en flyplass i nærområdet. Men med dagens støyrestriksjoner skal det sies at det ikke tillates mye fra at et slikt anlegg, og at det er mye mindre sjenanse med dagens restriksjoner enn bare for et tiår tilbake.

Uansett var gleden stor både fra naboer og skytterlaget selv da Myrer seilte opp som et alternativ. Det er boliger som vil høre smellene her også, men de er et stykke unna, og plasseringen i forhold til E6 gjør at trafikken herfra er minst like merkbar for disse boligene. Og her har Oslo klart å finne et sted helt i utkanten av kommunen, på grensen mot Ski, men samtidig utenfor Markagrensen. Også dette riktignok med liten margin.

Steinar Saghaug, leder av Østmarkas Venner, mener den nye særloven for vern av Oslomarka uansett vil få konsekvenser for skytebanen. Den vil komme i konflikt med forslaget om å legge skytebanen til Myrer. En bør finne områder utenfor marka til et slikt formål, sier Saghaug i dagens Nordstrands Blad, og mener dermed at den ligger for nærme grensen.

Vi forstår at Saghaug har sitt oppdrag å forvalte, på samme måte som velforeninger og borettslag har sine. Men her må noen med et bredere perspektiv gripe inn (les: bystyret) og sørge for at det blir en løsning en gang for alle.

Det frivillige skyttervesen har en lang historie, og baneskyting er en sunn og god fritidsaktivitet som kan lære nye generasjoner respekt for skyting og godt våpenvett. Et så stort område som Nordstrand skytterlag representerer, må simpelthen få mulighet til å utøve sin idrett. Det er også viktig at det finnes et tilbud i Oslo til de som ønsker å drive med skytetrening før jakta, slik at de i kontrollerte former kan trene og få instruksjon før "høstslippet". På den måten skapes det en kultur som sikrer human jakt og hindrer skadeskyting.

Det er vanskelig å se i dag at det finnes noen bedre alternativer til en slik skytebane enn området ved Myrer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.