RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gi skolene ressursene

nn Debatten om norsk skole har vel aldri gått høyere enn akkurat nå. Dette er et tema som alltid vil og bør oppta et samfunn, men i det siste har det blitt ekstra viktig for norske politikere, lærere og foreldre å sette søkelyset på norsk skolepolitikk. For mens Norge scorer høyt på mange velstandsfaktorer, scorer det norske skolevesenet lavt på kunnskapsnivået hos elevene sammenlignet med andre land. Vi har det godt, men vi sliter med å utdanne neste generasjon.

nn Dette er en generasjon som vil arve store utfordringer fra en velfødd gruppe nordmenn som har kunnet lene seg på et næringsliv og en stat som har levd på gode oljepenger. Den oppvoksende generasjon vil oppleve at oljen en dag tar slutt, og samtidig få tidenes miljøutfordring i fanget. Da er det urovekkende at vi med våre økonomiske ressurser har et skolevesen som er dårligere enn land som Latvia og Litauen.

nn Vår egen lokalpolitiker Mubashar Kapur fra Høyre er selv lærer og har sett seg lei på alle skolereformene som kommer med jevne mellomrom, uten annen målbar effekt enn at Norge sakker akterut på statistikkene. Kapur er varamedlem i bystyret og i kultur- og utdanningskomiteen og altså lærer i elektrofag ved Bjørnholt videregående skole. Han tror mye av grunnen til den negative utviklingen er at de faglig sterke stjeler tid fra de faglig svake og motsatt.

nn Han peker på en sentral faktor for elevers læringsmiljø, nemlig tilgangen på lærere. En lærer på nesten 30 elever holder ikke i denne sammenhengen. Kapur etterlyser faglærere som kan gi de sterke i ulike fag mer å strekke seg etter, og egen støttelærer dedikert til oppfølging av de som ikke er like sterke i faget.

nn Vi tror Kapur er inne på noe av kjernen av løsningen. Det kan skrives lange avhandlinger om baseskoler, faglig læring kontra sosial læring og lek, praktiske fag kontra teoretiske og så videre. Men det koker ned til å gi skolene gode nok ressurser til å utdanne kommende generasjoner. Det handler om flere lærere og betingelser som gjør at det er de beste blant oss som ønsker å ta fatt på den viktige samfunnsoppgaven. Det koker ned til å gi skolene gode nok ressurser

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere