RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftdeponi i indre Oslofjord - er det mulig i 2006?

Det er utrolig hva vi nå opplever, vi som i Norge prøver å ligge foran i miljøspørsmål, vi som kaller oss verdens rikeste land og skryter av verdens beste miljø med ren luft og rent vann.

Da jeg var ung ble jeg opplært i at "sjøen er ingen søppelkasse". I 50 år har jeg badet i indre Oslofjord, de siste 20 årene på Ulvøya som nabo til Malmøya og Langøyene. Jeg har hatt glede av å se at vann kvaliteten i indre Oslofjord gradvis har blitt bedret. Etter mange år er jeg stolt over å konstatere at vannkvaliteten endelig er blitt bra.

Mot mange protester ruller prosessen med mektige Oslo Havn som lokomotiv over all motstand. Vanlige folk blir rett og slett overkjørt. Vi blir avmektige og gir opp motstanden. Her skal det altså graves opp 1 million kubikkmeter slam og gammel dritt fra det innerste havnebassenget, fylle det i lektere og dumpe det en kilometer lenger ut, midt blant friareal, fiske og badeområder. Når vi har gravet opp all dritten, unnskyld uttrykket, så skal vi altså dumpe den i sjøen igjen litt lenger bort! I 2006, hvor Norge har 1300 milliarder (ett tusen trehundre milliarder på bok!)

Og hvor regjeringen populariserer seg med å kjøpe 90 meter Bygdøystrand for 30 millioner, men ikke kan bruke 50 millioner til å unngå giftdumping i sjøen?

Det går da ikke an å sitte hjemme i passivitet og godta at vi skal dumpe PCB-slam i fareklasse 4 og 5 i kjempemengder over 2 år, noen hundre meter fra der oslofergene frakter badegjester. Jeg er blitt fortalt at volumet vi snakker om tilsvarer 8 1/2 gang volumet av hotell Oslo Plaza! Man skal altså grave opp gammelt giftig slam fra sjøbunnen og tror at denne skal kunne slippes pent ned på bunnen og rolig ligge der i 2 år til man til slutt skal dekke til med renere masse!

Har vi råd til å ta slike sjanser?

Det foreligger alternativer. Det er utrolig at en miljøvernminister lettvint lar en slik giftdumping i sjøen passere. (Det sies at hun ikke engang var til stede da Fylkesmannens klage fra Oppegård kommune ble behandlet).

Kan vi stole på Oslo Havn, som til og med hadde tenkt å dumpe slammet direkte fra lektere, inntil omverdenen oppdaget det hele. Og som tidligere mange ganger har foretatt handlinger i selvtekt. Det er en bløff å kalle området rundt Malmøykalven for dypvannsdeponi, Folk blir lurt igjen. Det er bare 70 meter, og det er ikke dypt, mye strøm er det også.

Jeg tror ikke de folkevalgte politikere har oslofolk bak seg. Det er ikke for sent å tenke seg om. Og vi har råd til å unngå denne skandalen.

Sjøen er ingen søppelkasse.

Knut Chr. Hallan
Ulvøya

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere