RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftfunn i lekeapparater ved Østensjøvannet

Lekeplassen ved Østensjøvannet er en av 24 lekeplasser i Oslo hvor det er funnet giftige stoffer i trematerialer. Men Friluftsetaten har ikke penger til å gjøre noe med det.

Østensjøvannet: En rapport over forurenset jord og giftige trematerialer på lekeplasser i Oslo viser at det på hele 25 av 27 undersøkte plasser finnes giftige og kreftfremkallende stoffer i jord og lekeapparater. På lekeplassen ved Østensjøvannet er det brukt trykkimpregnerte trematerialer til flere lekestativer og benker. Disse inneholder arsen, en miljøgift som det er blitt forbudt å selge i Norge fordi den har vist seg å være kreftfremkallende.

Fjernes ikke

Friluftsetaten har mottat rapporten og vil i første omgang kartlegge funnene og de anbefalinger som er gitt i forhold til tiltak.

Vi vil nå få oversikt over hvilke lekeplasser som trenger utbedringer, men det er ikke satt av penger til umiddelbare tiltak, sier informasjonssjef i Friluftsetaten Anne Åkervik. Da Oslo kommune gjorde en rekke giftfunn i barnehagene for en tid tilbake ble det satt av 50 millioner kroner til utbedringer av lekeapparater og sandkasser. I følge Åkervik er det viktigere at giftig jord og materialer fjernes fra barnehagene enn fra lekeplasser.

Barn i barnehager eksponeres for disse stoffene langt oftere og over lenger tid enn barn som sporadisk er innom lekeplassene, sier hun. Friluftsetaten påpeker at det ikke er snakk om akutt helsefare ved kontakt med disse stoffene, og at verdiene som er målt er langt under det som betegnes som helsefarlig.

Lekeplassene skal utbedres på sikt, men vi kommer ikke til å fjerne de giftige materialene i denne omgang, sier Åkervik.

Byfenomen

Den forurensede og giftige jorden som er funnet i barnehager og på lekeplasser den siste tiden er et typisk byfenomen. I følge Åkervik er det ukontrollert flytting av jordmasser i århundrer som fører til at forurenset jord dukker opp i for eksempel sandkasser.

Det er først de senere årene at man har stilt krav til forurensing av jord og forbudt bruk av enkelte materialer, mener Åkervik. Det er også gjort tilsvarende funn ved 9 andre lekeplasser i bydel Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand. I tillegg er det gjort giftfunn i jord ved "Dammen" på Ekebergsletta, og i jord og treverk ved Svartdalsparken og "Søylehuset" på Ekeberg. Det er også funnet Kreosot-impregnert materiale på to lekeplasser til tross for at dette stoffet er helt forbudt.

Det ble funnet kreosot i lekebåten i Frognerparken, men denne er nå revet og det skal bygges opp et helt nytt lekeanlegg her i løpet av sommeren, sier Åkervik. Det andre kreosotfunnet ble gjort ved Nordre Skøyen Hovedgård i Østensjø, men heller ikke her vil Friluftsetaten fjerne de giftige materialene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere