RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftig jordsmonn i barnehagene


Oslo kommune har nå skiftet ut blant annet giftig jordsmonn i byen sbarnehager. Barnehagen på bildet er kun en illustrasjon.
Oslo kommune har nå skiftet ut blant annet giftig jordsmonn i byen sbarnehager. Barnehagen på bildet er kun en illustrasjon.
Oslo kommune er nå ferdig med å bytte ut giftig jordsmonn og giftig trevirke i byens barnehager.

OSLO: Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) har de siste årene kartlagt og skiftet ut forurenset overflatejord og CCA-trykkimpregnert trevirke i alle byens barnehager, både kommunale og private.

Ifølge EBYs nettsider er nødvendige tiltak nå gjennomført og prosjektet sluttført for Oslo kommune sin del.

529 av 734

Resultatene av kartleggingen i byens 734 barnehager viste behov for jordtiltak og/eller behov for utskifting av trevirke i over to tredjedeler av barnehagene, nærmere bestemt 529 barnehager.

Verst i sentrum

Ifølge EBY har resultatene variert fra bydel til bydel.

Sentrumsbydelene Gamle Oslo og Grünerløkka hadde prosentvis flest barnehager med forurenset overflatejord.

– Tendensen var at jo lenger fra sentrum man kom, desto færre barnehager var det med forurenset overflatejord. Tendensen var sterkest østover, men med et noe større utslag i Bydel Grorud, står det å lese på EBYs nettsider.

Det var hovedsakelig benzo(a)pyren, bly og arsen som ble påvist i analyser. Hovedtyngden av verdiene lå rett over, eller tett ved tiltaksgrensen.

Tiltak

I barnehager hvor det ble funnet verdier som var høyere enn anbefalte grenseverdier ble det gjennomført tiltak i tråd med faglige anbefalinger.

Dette gikk i hovedsak ut på å dekke til forurenset jord med fiberduk, fylle på ny jord eller grave bort og skifte ut den forurensede overflatejorda. Omfanget skal ha variert fra kun å omfatte et blomsterbed til å gjelde hele utearealer.

CCA-trykkimpregnert trevirke, det vil si trevirke som er innsatt med kobber, krum og arsen, ble også byttet ut med godkjente materialer. Utlekking av arsen i jorden er regnet som hovedproblemet ved slikt trevirke, som ofte er brukt i kantstokker rundt sandkasser.

Ikke akutt

EBY opplyser at det er viktig å understreke at det på tross av for høye verdier i overflatejorden ikke har dreid seg om en akutt helsefare, og at eventuelt påvist forurensing i jorda ikke nødvendigvis gir uttrykk for eksponering av hvert enkelt barn.

Ifølge EBY er det heller ikke kjent at disse stoffene har forårsaket sykdom eller skade hos barnehagebarn i Oslo.

– Det er likevel viktig å redusere den samlede miljøgiftbelastningen hvert enkelt individ utsettes for i løpet av livet. Summen av mange slike påvirkninger over mange år vil på lang sikt kunne utgjøre en helsefare. Begrensning av forurensingsnivåene i jorda er hensiktsmessig som et generelt helsefremmende og forebyggende tiltak, skriver EBY på sine nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere