RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Finansmannen Petter Stordalen mener det er begått stor urett. – Dette er bare trist, sier han.
Finansmannen Petter Stordalen mener det er begått stor urett. – Dette er bare trist, sier han. Foto: Foto: Marte Kristiansen

Giftmotstanderne dømt – retten godtok ikke nødrett

Motstanderne mot gift-deponeringen i Oslofjorden er dømt etter miljøaksjoner, men anker saken. Petter Stordalen mener dommen er svært trist.

OSLO TINGRETT: Miljøforkjemperne Knut Chr. Hallan, Frank-Hugo Storelv og Rune Haaland er dømt for flere av forholdene de er tiltalt for i forbindelse med aksjonene mot giftdumpingen ved Malmøykalven.

De tre sto tiltalt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg om å fjerne seg i forbindelse med flere demonstrasjoner i 2007 og 2008.

Hallan og Storelv var også tiltalt for å ha tatt seg ulovlig om bord i et fartøy, mens Haaland i tillegg sto tiltalt for uvøren seiling og for å ha voldt fare for ferdsel på offentlig sted.

LES OGSÅ: Venter på dom i deponisaken

Dissens

De tiltalte ble tirsdag dømt til å betale bøter på mellom 4000 – 10000 kroner, eller å sone mellom 8 – 16 dager i fengsel dersom boten ikke betales.

I tillegg må Haaland og Storelv betale et erstatningskrav til Oslo Havn KF på nærmere 24000 kroner.

Dommen fra tingretten ble gitt med dissens, der en av meddommerne var uenig med fagdommeren og den andre meddommeren.


«Rettens mindretall mener dette er et rettsstridig angrep mot miljøet fra Oslo Havn og Secora, og at Statens forurensningstilsyn – SFT (red.anm. nå Klima og forurensingsdirektoratet – Klif), ikke har fulgt opp med nødvendig kontroll av at konsesjonsvilkårene ble overholdt. De tiltalte har førsøkt å holde seg innenfor lovlige aksjonsformer, og ikke brukt vold. Virkemidlene de tiltalte har benyttet er uskyldige i forhold til de miljøødeleggelsene. Skaderisikoen knyttet til den nødrett de tiltalte har utøvd er minimal i forhold til skaderisikoen til giftutslippene....»

LES OGSÅ: Deponisaken i retten igjen

– Sannheten skal fram

De tiltalte hevder de har handlet i nødrett for å stoppe det de mener er en gigantisk miljøskandale i Oslofjorden, og anker saken videre til Lagmansretten.

– Siste ord er ikke sagt i denne saken. Sannheten skal komme fram til slutt, sier Knut Chr. Hallan.

Han mener hele rettssaken er en farse, og stiller seg spørsmål om når nødrett skal kunne brukes i en kamp for naturen, helse og miljø.


– Håpet vårt er at det før eller senere skal komme en dommer som tør å ta i bruk begrepet nødrett i denne type saker.

LES OGSÅ: Dropper samtlige vitner

Ser lyst på det

Forsvarer Harald Stabell ser likevel på dommen som en halvveis seier siden det ble dissens under noen av tiltalepunktene.

– Det var en god dissens, og det er positivt å se at det ikke var enstemmig, sier Stabell.

LES OGSÅ: Slipper å vitne om Malmøykalven

Trist Stordalen

Finansmannen Petter Stordalen, har engasjert seg sterkt i denne saken blant annet ved å betale for egne undersøkelser av giftdeponiet. Han var til stede i tingretten, og er svært skuffet over utfallet.

– Det er en ting at det ble dissens, med håp om at det en dag kan dømmes. Her er det blitt begått en tydelig urett. Dette er bare trist, uttaler han.

Informasjonsrådgiver Trude Tingelstad fra Oslo Havn sier de tar saken til etterretning, og ønsket ikke kommentere dommen utover dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere