RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giganter hedret

Fredag ble skuespillerne Toralv Maurstad og Espen Skjønberg hedret med St. Olavs Orden.

Sentrum: H.M. Kongen har forfremmet og utnevnt Toralv Maurstad og Espen Skjønberg til Kommandør av Den Kongelige Norske St Olavs Orden for fortjeneste av norsk scenekunst. Det var i slutten av forrige uke, i Nationaltheatrets publikumsrestaurant, de to skuespillerne ble hedret for sin innsats på scener rundt om i landet.

Maurstads karriere

Toralv Maurstad er kjent som skuespiller, regissør og teatersjef. Han startet karrieren så tidlig som i 1933, da han som ung gutt var med i Shakespeares "Et vintereventyr" på Nationaltheatret. Senere utdannet han seg ved Royal Academy of Dramatic Art i London og debuterte for alvor i 1949 ved Trøndelag Teater. Det er ikke første gang skuespilleren blir hedret. Allerede i 1974 ble Toralv Maurstad slått til Ridder av 1. klasse av St. OlavsOrden. I 1991 mottok han Heddastatuetten for sin innsats for norsk teater, og høsten 2005 mottok han, sammen med Espen Skjønberg Heddajuryens ærespris. Høsten 2006 fikk han Anders Jahres kulturpris, som er den største æresbelønningen for kulturell innsats i Norge og nå er han altså forfremmet til Kommandør av St. Olavs Orden.

Skjønbergs karriere

I 1945 startet Epen Skjønbergs karriere. Han begynte på Chat Noir og Stavanger Teater, og første gang han var ansatt på Nationaltheatret var i årene 1946 til 1949. Deretter var han ved Oslo Nye Teater i 17 år, og et par år ved Det Norske Teatret, før han igjen kom til Nationaltheatret i 1968. Også han har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sin innsats i teaterverdenen. Blant annet har Skjønberg mottatt Kritikerprisen, Ørstaprisen, Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, British Theatre Associations Drama Award, Norsk Kulturråds ærespris, Amandapris for beste mannlige skuespiller 1994, Oslo kommunes ærespris, Åmot-statuetten, Amandakomiteens ærespris i 2004 og Heddajuryens ærespris i 2005.

Ekstra med Godot

De to nyutnevnte Kommandørene er nok en gang å se på Amfiscenen på National Theatret, når ekstraforestillingene på "Vente på Godot" starter i mai. Stykket er en tragisk farse om to landstrykere som for alltid venter på at Godot skal komme tilbake og at dermed alt skal, på uforklarlig vis, forandre seg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere