RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gigantkutt i Bydel Alna


Bydelsutvalget skal i kveld vedta en plan for hvordan de skal møte krevende økonomiske utfordringer i tida som kommer (Arkivfoto).
Bydelsutvalget skal i kveld vedta en plan for hvordan de skal møte krevende økonomiske utfordringer i tida som kommer (Arkivfoto).
Bydel Alna må finne inndekning for rundt 40-50 millioner kroner i 2010. Innsparingstiltakene må settes i gang allerede i år.

BYDEL ALNA: I kveld skal bydelsutvalget (BU) behandle omstillingsplanen for 2009-2010. Bydelsdirektør Erik Kjeldstadli varsler tøffe tiltak for å oppnå budsjett i balanse. Salderingsbehovet for 2010 er beregnet til mellom 40-50 millioner kroner.

Kutter stillinger

Bydelsdirektør Erik Kjeldstadli forventer å kunne spare 20-25 millioner kroner ved å kutte stillinger og driftsutgifter. Inndragning av stillinger vil skje allerede til sommeren, og tjenestene må skrapes ned til det lovpålagte.

Kjeldstadli bekrefter at kuttene vil merkes.

Det er umulig å si hvor mange som blir overtallige, men det vil bli et betydelig antall, sier han.

Kjeldstadli presiserer at ingen skal sies opp. Alle overtallige vil få tilbud om ny jobb i kommunen.

Det er klart at vi har store utfordringer foran oss, men dette har vi sett gjennom flere år. Det er derfor vi tidligere har lagt opp til mindreforbruk, slik at vi kunne ta av dette nå, sier han.

Årsaken til innsparingene er todelt. Ved å ta i bruk Haugentunet boliger til 60 brukere med funksjonshemminger og psykiske lidelser, har bydelen fått 25 millioner kroner i økte utgifter. Og endringene i kriteriesystemet gir Bydel Alna 35 millioner kroner mindre enn før.

Vi skal drive forsvarlige tjenester, men vi må drive med mindre midler. Kuttene er helt nødvendige, sier Kjeldstadli.

Revurderer enkeltvedtak

Ved å redusere omfanget av individuell tjenesteyting innenfor bestillerkontoret, barnevernet, psykisk helse og Nav Alna sosialtjenester skal man dessuten spare 25-30 millioner kroner. Dette betyr i praksis at det skal kuttes i institusjonsplasser, oppfølging av brukere i egen bolig/ettervern, økonomiske ytelser og årsverk.

I stedet satser bydelen på alternative tiltak, som bistand utenfor institusjon. Man må også gå inn og se på tjenestene til enkeltbrukere, for å se om vedtak kan omgjøres.

"I en revurdering av vedtak som vil komme som resultat av en slik gjennomgang, vil det være en utfordring å endre omfang av tjenester for enkeltbrukere. Det er grunn til å tro at brukere vil reagere negativt på endringene, men de vil ha mulighet til å klage på de vedtak som fattes" skriver bydelsdirektøren i sitt saksframlegg.

Videre skriver han at dette vil stille store krav til saksbehandlere og ledere, som må få støtte fra overordnet hold.

Skal man frata folk det de allerede er blitt tildelt?

Det kan hende at brukerne må få et enklere tilbud dersom vi skal klare å holde oss innenfor bystyrets rammer. Denne jobben må vi starte nå, sier Kjeldstadli.

Betyr dette at det skal legges press på saksbehandlere, for at de skal gi mindre ytelser i saker hvor man må bruke skjønn?

Tilbudet skal være forsvarlig, og vi må gå gjennom dette sammen. Om dette fører til økt press på saksbehandlerne, kan jeg ikke svare på, sier han.

Må selv fremme forslag

Kjeldstadli skriver i sitt saksframlegg at bydelens enheter selv må fremme forslag til innsparinger. Ellers vil bydelsdirektøren gjøre det. I tillegg skal bydelen være nøye med å sikre sine inntekter.

Politikerne skal i kveld ta stilling til om de vil gi bydelsdirektøren klarsignal for å planlegge og gjennomføre dette omstillingsarbeidet.

Møtet starter klokka 18, og starter med åpen halvtime, hvor innbyggerne i bydelen har anledning til å si sin mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere