*Nettavisen* Nyheter.

Gikk av etter foreldreopprør

Åtte av 10 styremedlemmer i FAU ved Bogstad skole gikk av etter det de oppfatter som mistillit fra en gruppe foreldre.

En gruppe foreldre av elever ved Bogstad skole er sterkt i mot organiseringen av undervisningen ved skolen.

BOGSTAD: Deres aksjonsform i form av en underskriftskampanje oppfattes av FAU som mistilit til det sittende styret. Åtte av 10 styremedlemmer har gått av.

10.november mottok det daværende styret i FAU et brev fra en aksjonsgruppe med fem foreldre. Gruppen hadde en liste med 98 underskrifter. I brevet ble stilt krav om at FAU og skolen omgående, og så raskt som mulig avvikler ordningen med aldersblanding i kontaktgruppene. Tidligere, i juni mottok også FAU et brev fra den samme aksjonsgruppen.

I dette brevet ble det krevd å få et temamøte med professor ved Høgskolen i Hedmark, Thomas Nordahl. Gruppen ba om en evaluering av skolen. Skolen og FAU sa ja. Møtet er blitt holdt. Ifølge Bogstadnytt som skolen selv gir ut, fikk skolen skryt av Nordahl.

I et åpent brev til alle foreldrene av elever ved Bogstad uttrykker styret overraskelse og forundring over det siste brevet. Blant annet fordi brevet det kom fra de samme foreldrene som valgte FAU til å representere dem.

FAU mener det har lyttet til aksjonsgruppen, og at den har fått innfridd alle sine krav.

– Til tross for dette så hører vi gjentatte ganger fra den kanten , via omveier, at FAU "ikke er på banen" eller "ikke har dette på agendaen", skriver de avgåtte styremedlemmene i brevet.

– Udemokratisk og ødeleggende

Avgåtte FAU-leder Toril Mette Ritland Thomsen anser seg som ferdig med saken. Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Men i brevet som er undertegnet av alle de åtte avgåtte styremedlemmene, uttrykkes det aksjonsformen fra gruppen er udemokratisk og ødeleggende.

– Når FAU fem måneder etter første henvendelse får et nytt brev, denne gang ledsaget av et opprop undertegnet av 98 foreldre, kan vi ikke annet enn å tolke dette som at disse foreldrene ikke ser seg tjent med å fremme sine interesser gjennom det demokratisk foreldrevalgte organg, heter det i brevet.

De avgåtte styremedlemmene mener det er åpenbart udemokratisk å kreve at FAU skal arbeide for endring som et mindretall ønsker. Og særlig fordi foreldrene snart skal si sin mening gjennom den pågående Foreldreundersøkelsen. I brevet kommer det også frem at aksjonsgruppens fremgangsmåte skjer på en delvis skjult måte. De avgåtte styremedlemmene tolker ikke dette som noe annet mistillit til dem og alt det de står for.

Behandles tirsdag

De avgåtte styremedlemmene anbefaler at aksjonsgruppens brev og krav sendes videre til driftsstyre ved skolen. Leder Jon Gelius var ikke tilgjengelig for kommentar fredag ettermiddag. Men driftstyret skal møtes tirsdag kveld for å behandle saken.

Politisk valgt medlem i driftsstyret, Arild Gjervan synes saken er oppsiktsvekkende. Han har ikke opplevd noe liknende.

– Det er trist at de åtte styremedlemmene har gått av. Generelt synes jeg ikke spillereglene er blitt fulgt i denne saken. Jeg visste ikke om dette før for en måned siden, sier Gjervan.

Han mener aksjonsgruppen krav kunne vært diskutert i åpne forum. Han viser også til temamøtet med professor Thomas Nordahl.

– Han skrøt av både lærerne og skolens opplegg, sier Gjervan.

– Trist

Skolens ledelse synes det er trist at så mange styremedlemmer gikk av.

– Det har ikke alltid vært enighet i sak, men det har vært vilje til dialog og til å finne konstruktive løsninger. En god dialog mellom skolen og hjemmet har gitt trygghet i hverdagen for både barn og voksne i skolemiljøet, skriver ledelsen i Bogstadnytt som er skolens nyhetsbrev til foreldrene.

– Skolens ledelse synes det er trist at åtte medlemmer fra FAU i lengre tid har opplevd samarbeidet med en stor gruppe foreldre så vanskelig at de så seg nødt til å fratre vervene sine, heter det i nyhetsbrevet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag