*Nettavisen* Nyheter.

Gikk for gull med bestemor

Silje Takle elsker jobben sin som bartender. BEGGE FOTO: MAREN THORSEN BLESKESTAD

Barndommens somre hos bestemor sikra Løkka-jenta Silje Takle tittelen som Skandinavias beste bartender.

Klikk på bildet for å forstørre.

MEd ingredienser som rabarbra og kanel er sikret Silje Takle topplasseringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

balabal

SENTRUM: - Jeg har ikke helt skjønt omfanget av det ennå, men det er selvfølgelig helt fantastisk. Jeg er en blanding av stolt og ydmyk, sier Silje Takle, som etter knallhard konkurranse nå kan smykke seg med tittelen "Skandinavias beste bartender".

Bestemors rabarbragrøt

Det var for nøyaktig to uker siden at den 28 år gamle jenta, bosatt på Grünerløkka, gikk til topps i konkurransen Absolut Skandinavia. Sammen med åtte andre bartendere fra Norge, Sverige og Danmark skulle hun finne smaken av Skandinavia. Takle lot tankene vandre til somrene hjemme hos bestemoren, og der fant hun også inspirasjonen til vinnerdrinken.

- Jeg tenkte først på typiske smaker som eple, bringebær og jordbær. Men så gikk jeg tilbake til barndommen og husket rabarbragrøten som bestemor pleide å lage, og de gangene jeg fikk en rabarbrastang til å dyppe i en kopp med sukker. Deretter bestemte jeg meg for at det var en ny og spennende smak jeg kunne lage en drink av, sier Takle.

Resultatet ble drinken Absolut Bestemor; en rosa drink som inneholder både rabarbra og kanel og som sikret henne både tittel og en plass på barkartet i London-baren Belowzero.

- Jeg har konkurrert aktivt siden 2005. Det er kjekt å lage nye drinker og kunne utfordre seg selv litt. Det er ikke alltid jeg får brukt de små grå like mye på jobb, forteller Takle.

Hobbypsykolog

28-åringen har jobbet i bar siden hun var 18. Hun startet med å skru av korken på winecoolere. Siden den gang har hun rukket å bli en erfaren bartender, med fire NM bak seg.

- Det startet med det klassiske: Du er student og du har ikke mer penger. Etterhvert merket jeg at jeg trivdes veldig godt i dette yrket. Da jeg meldte meg inn i Norsk Bartender Forening og startet med konkurranser, åpnet virkelig dørene seg for meg, forteller hun.

At hun iblant må være litt barnehagetante, hobbypsykolog og fredsmegler, tar hun med knusende ro.

- Jeg får uhøytidlig kontakt med masse mennesker, men noen stereotypisk bartender-hobbypsykolog er jeg ikke. Jeg pleier å si ifra at jeg ikke er interessert i å høre på sånt, ler Takle som understreker at hun stort sett bare har hatt positive opplevelser i løpet av sin arbeidskarriere.

- I syden derimot, er det noe helt annet. Sånn grisefyll har jeg ikke sansen for, understreker hun.

"En blå en"

Takle innrømmer at hun ofte gikk i surr når hun skulle mikse drinker i begynnelsen. Nå har hun ikke lenger tall på hvor mange oppskrifter hun kan utenat.

- Jeg får hele tiden oppdatert kartoteket, men det er ikke alltid like lett hvis folk kommer og skal ha en "sånn blå en jeg fikk i syden", ler hun.

Skal du bestille en drink av Skandinavias beste bartender, er det én ting du bør styre unna:

- Hvis folk bestiller en Singapore Sling, så nekter jeg å lage den. I Singapore på Raffles Hotel (der drinken opprinnelig ble komponert journ. anm.) lager de den i store kanner med en hemmelig ingrediens. Uten den synes jeg det er en fryktelig dårlig drink, forteller Takle.

Mojito er overvurdert

- Hvilken drink er mest overvurdert?

- Jeg tror både jeg og mange andre bartendere lurer på når Mojito-bølgen skal gi seg. Den har vært sommerens drink i fire-fem år allerede. Det er egentlig en fantastisk drink, men når du må lage 500 i løpet av én kveld, kan jeg love deg at du får vannblemmer i hånda, sier hun, men understreker at så lange man har det man trenger, er det ingen drink som er spesielt vanskelig å lage.

Selv legger hun turen til nærmiljøet på Grünerløkka når hun skal ha en god drink.

- Både AkuAku og Bar Boca er bra steder. Etter å ha smakt Bloody Mary på Bar Boca, skjønte jeg at det var favorittdrinken min, sier Takle.

Hvis folk bestiller en Singapore Sling, nekter jeg å lage den

Silje Takle

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.