RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gikk gjennom isen døde Drama på Nøklevann

En 78 år gammel mann døde etter at han fjerde juledag gikk gjennom isen i Nøklevann. Hans 55 år gamle sønn berget livet.

Nøklevann: En våken isfisker som så hva som skjedde var raskt på pletten for å hjelpe de to opp av isen, forteller Jens Treider. Ekeberg-mannen var ved Nøklevann for å gå på skøyter da ulykken skjedde på ettermiddagen.

Ulykken skjedde ikke langt fra badeplassen Bråten, i sørenden av Nøklevann. Det kunne ifølge Treider se ut som de som gikk gjennom isen hadde gått rett ut i den åpne råken.

Jeg var på skøytetur sammen med barna Håkon og Sigrid, og en kamerat av sønnen, Alexander Fiskum, forteller Jens Treider.

Vi holdt til helt borte ved Rustadsaga. Som vanlig hadde jeg sjekket isen før vi slapp oss løs på skøytene. Det var mellom 15 og 20 centimeters is der inne, så den isen kunne holdt et lokomotiv. Men lokalkjente vet at det er dårligere is lengre ut, og det var heller aldri aktuelt for oss å legge på tur lengre ut, sier Treider.

Den dramatiske hendelsen satte naturligvis sitt preg på alle de som var ute på isen. Isfiskeren gjorde en resolutt og imponerende jobb med å redde de to opp fra isen. Luftambulansen kom også svært raskt til stedet for å ta opp sistemann. Når ulykken først var ute kunne ikke redningsarbeidet ha skjedd raskere, sier Treider.

78-åringen døde av hjertestans etter å ha vært i det iskalde vannet. 55-åringen kom fysisk relativt uskadd fra ulykken. Et politihelikopter ble også satt inn i aksjonen, blant annet for å be folk om å holde seg unna isen. Jens Treider var blant de som ikke uten videre ville ta raskeste vei bort fra isen.

Jeg har selvsagt full forståelse for at politiet vil rydde og sikre et ulykkessted av hensyn til redningsarbeidet. Men vi ble bedt om å ta korteste vei inn mot land, og det er ikke alltid det er den sikreste retretten. Uansett er det slik at vi hadde sjekket isen i et bestemt område, og holdt oss innenfor det.

Det kan ikke være slik at friluftsfolk skal slutte å bruke marka-isen fordi om det skjer ulykker i nærheten. Men folk må lære seg respekt for isen. En må lære seg å bruke øynene, hodet og beina i den rekkefølgen, sier Jens Treider. Han vil ikke slutte å bruke isen selv om ulykken har gjort inntrykk.

Det er et eventyr å kunne bruka Marka når det er god skøyteis. Men lær deg å lese isen, lytt til kjentfolk og ta aldri sjansen hvis du er i tvil. Mange tror at hvis de ser en isfisker på et vann, så er hele isen trygg. Det er slett ikke sikkert, sier Jens Treider.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere