*Nettavisen* Nyheter.

Gikk i Hamsuns spor

Hanne Tosterud ved suppestasjonen.

Humsunåret er åpnet! 19. februar ble feiret med gateteater og tomatsuppe. Nasjonalbiblioteket og Riksteatret sto bak. Genial, omstridt, evig aktuell. Hamsun kjente menneskene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Juni Dahr (t.v) med moren Eva, går gatelangs i anledning gateteater. BEGGE FOTO: GRACE BRYNN

FROGNER: Utenfor Nationaltheatret dukker han opp, hatten lett på snei, tynnslitt frakk og jordbærrødt skjerf. Knut Hamsun (Per Christian Ellefsen). Han styrter etter en skjønn skapning; Ylajali! Drømmekvinnen. (Herborg Kråkevik.)

Vent! roper han for å oppholde henne, vil prøve seg på sjekker'n.

De mistet boken Deres!

Boken? Hvilken bok, svarer hun mistroisk.

Den boken De nettopp mistet... frøken.

Herregud, sier hun halvt irritert og går videre. De er jo full. Han fikk ingen tjangs der, nei.

Men se - en suppestasjon! Midt i det tette snøværet. Hanne Tosterud står og deler ut suppe i små pappkrus. Hamsun får øye på henne. Mat! Han er så sulten.

Hva koster suppen? spør han.

Koster? Men stakkars Dem, De kan da FÅ! Hanne er snill.

Fornærmer De meg? brøler han.

-Si en pris!

Fem øre? sier hun nølende. Men han er stolt, ingen veldedighet her, takk!

25 øre! roper hun til slutt. Han leter i lommene. Febrilsk. Han har ikke ett øre engang.

En absolutt genial dikter

Juni og Eva Dahr er ute for å oppleve de ulike arrangementene. Eva Dahr (filmregissør) har nettopp sett Hamsunfilmen i Filmens Hus, med Pär Oscarsson i hovedrollen. En flott opplevelse! Så du den? spør hun datteren Juni - selv en stor Hamsuntolker. Vi har nylig gledet oss over å se henne i Markens Grøde. Juni synes også at filmen er noe av det største som er laget.

Hamsun er genial, sier Juni.

En fantastisk menneskeskildrer. Jeg hadde alle bøkene hans da jeg vokste opp. Fikk dem av far da jeg var ung pike, så jeg kjenner godt det han har skrevet. For far var Hamsun det viktige. Men livet hans var så komplisert. Jeg holder meg til litteraturen, til det han har skrevet. Der er han uovertruffen!

Dette er utmerket! Det var dei Jeg lider! roper Hamsun til oss fra paviljongen. -Jeg er så sulten! Er fysisk og åndelig tom. Jeg har råtne flekker inni!

Var det ikke han som digga fritzer,'a? spør en gutt.

Bare skivebom. Jeg tror han dreit på draget, sier kompisen. .

Vi lar siste ord gå til Francis Bull, som var prof. i litteratur og satt på Grini under krigen. Han sa: "Les Hamsun igjen! Vi har ikke råd til å unnvære en dikter med en slik natursans, en slik språkrikdom, en slik fantasi!"

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.