*Nettavisen* Nyheter.

Gir blaffen i alt

Dungen er igjen klar for verden med et nytt album. Foto: Foto: Annika Aschberg, Subliminal Sounds

Svensk suksessband går egne veier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gustav Ejstes (30) har bare én gang produsert for en annen artist; Anna Järvinens «Man var bland molnen» fra 2009. Foto: Foto: Annika Aschberg, Subliminal Sounds

Klikk på bildet for å forstørre.

«Skit i allt» er Dungens sjette album i rekken. Foto: Foto: Subliminal Sounds

Den 30 år gamle frontmannen i det suksessrike bandet synger og spiller flere instrumenter selv. Han skriver også tekstene, komponerer musikken – og arrangerer og produserer låtene i studio.

USA-turné

Gustav Ejstes beskrives som et multitalent, og en mann som har gjort det kult for amerikanske, britiske og australske (og franske og spanske) indiekids å høre på svenske tekster.

Om noen dager starter bandet en omfattende turné i USA. Gustav Ejstes, gitarist Reine Fiske, bassist Mattias Gustavsson og trommis Johan Holmegard har med seg Dungens album nummer seks.

«Skit i allt» slippes 30. august. Og 3. september starter turneen i byen Buffalo. Deretter skal de turnere i ett fram til de avslutter i desember med tre konserter i Norge og tre i Sverige.

Tilfeldigheter

Dungen har gjort seg tydelig bemerket i land som USA og Storbritannia. Det til tross for at Gustav Ejstes synger på klingende svensk – eventuelt fordi han gjør det.

Selv tror Ejstes oppmerksomheten rundt om i verdenens indiekretser delvis skyldes heldige sammentreff.

– Jeg håper selvfølgelig at det er fordi folk synes musikken er bra, men populariteten utenfor Norden skyldes sikkert også tilfeldigheter, sier han.

- Noen var åpne for det på rett tidspunkt, og så spredte deg seg en interesse for oss. Det er jeg veldig glad for. Jeg blir jo ydmyk når vi spiller for et begeistret publikum i for eksempel USA, men samtidig tenker jeg ikke så mye på at vi synger på svensk for et engelsktalende publikum.

Albumtittel

– Jeg mener, det er jo ofte at folk som skjønner tekstene, ikke hører etter. Folk som ikke skjønner dem, skaper seg sine egne bilder, legger han til.

På Wikipedias engelskspråklige side om Dungen har for øvrig noen tatt seg tid til å oversette hver enkelt låttittel – til ære for alle dem som liker musikken, men som har begrensede svenskkunnskaper.

Albumtittelen «Skit i allt» forklarer han slik:

– Det handler om å gjøre som man vil, kjøre på og ikke uroe seg for alt mulig.

70-tallsfan

Det er laget en video til tittellåten. Der blottlegges Ejstes’ fascinasjon for 1970-tallet, tiåret han så vidt er født i (han ble født lille julaften 1979). Da skeit folk i alt, mener Ejstes.

– Det er ingen hemmelighet at jeg digger 1970-tallet. Vi har brukt noen tidligere usette filmklipp fra den tiden, tatt av den legendariske filmskaperen Sture Mars. Jeg synes det ble veldig kult.

Albumet inneholder en låt som heter «Min enda vän». Ejstes sier han ikke liker å snakke om hva tekstene dreier seg om, men utdyper likevel litt:

– Det handler om en gammel kompis som er blitt alvorlig syk. Det er en låt til ham, mer vil jeg ikke si. Tekstene er for meg ofte en veldig intim greie, forklarer han.

Neste sommer

At han på dette albumet har en låt som heter «Nästa sommar» – og som handler om tiden som går – er også interessant med norske øyne.

Gustav Ejstes bedyrer imidlertid at han aldri har hørt eller hørt om DeLillos’ sommerhit med samme tittel.

– Nei, den må jeg virkelig sjekke opp. Det var et morsomt sammentreff. Vi nordboere er jo veldig opphengt i sommeren. Den er jo så kort, mener låtskriveren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.