RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jan Vincens Steen i samtale med to av studentene. Foto: Newsletter Hagadera
Jan Vincens Steen i samtale med to av studentene. Foto: Newsletter Hagadera

Gir drømmene liv i Kenya

I stekende sol, midt i en flyktningleir i Kenya, lærer Kringsjå-mannen Jan Vincens Steen opp ivrige journalistspirer.

KRINGSJÅ/KENYA: Dette er folk som lever under ekstreme forhold, men som vil noe, sier Jan Vincens Steen, også kjent som styreleder i Kringsjåbygg sameie.

Kringsjå-mannen er i samarbeid med Pål Stensaas, og med støtte fra Flyktninghjelpen, i gang med et avisprosjekt der målet er å utdanne unge journalister fra flyktningleiren Hagadera i Kenya. 26 ungdommer, mange av dem født i flyktningleiren, har gitt liv til «Newsletter Hagadera». Målet er at den skal bli en levedyktig avis, som skal nå ut til de over 250.000 somaliske flyktningene i Dadaab-området nordøst i Kenya. Bare i flyktningleiren Hagadera er det 100.000 flyktninger et tall som ifølge Flyktninghjelpen øker med 7000 i måneden.

Skal stå på egne ben

Steen er tidligere leder av «Avis i skolen», et utdanningsprosjekt i regi av Mediebedriftenes Landsforening, som han har satt i gang med stor suksess i flere asiatiske land. I fjor høst mottok Steen avisutgiverforeningen i Indonesias høyeste utmerkelse for dette arbeidet.

Det er veldig interessant og inspirerende å arbeide med en så motivert gjeng. Redaksjonen har laget noen prøveutgaver før den første virkelige utgivelsen i april. Da skal det lages en skikkelig avis i farger med annonser som skal koste penger. Meningen er at denne engelskspråklige avisen skal gis ut en gang i måneden, og at den etter hvert skal kunne stå på egne ben, forklarer Steen, som fredag reiste tilbake til Kenya for å delta i sluttspurten for den første ordentlige utgaven.

Lærer hele avisprosessen

Steen har stor tro på at prosjektet vil kunne skape varige arbeidsplasser i området, og gi fremtidsmuligheter til mennesker som tidligere ikke har hatt noen skolegang.

Prosjektet skal vare i seks måneder. Redaksjonen får kunnskap om alle deler av en kommersiell avisproduksjon, med undervisning i alt fra journalistikk, kildekritikk, foto og design, til markedsføring og distribusjon. Avisproduksjonen er en del av Flyktninghjelpens YEP-prosjekt (Youth Education Pack), som går ut på å gi utdanning og yrkesopplæring til ungdom som ikke har fått skolegang.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere