RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir et helt spesielt tilbud til elever

Skolehelsetjenestene ved seks videregående skoler i bydelene Nordstrand, Østensjø og Søndre Nordstrand har et unikt tilbud. - Dette kunne vi trengt i flere bydeler og byer, mener helsearbeiderne.

ULSRUD/BØLER: – Vi er her for ungdom som oppsøker hjelp og støtte og til oss kan ungdommen komme med alle typer helsespørsmål og problemer. Vi er “nøytrale” voksne og søker å hjelpe ungdommene til å sortere og løse de problemene de står i, snakke med foreldre eller lærere eller være en de kan støtte seg til i vanskelige perioder. Vår oppgave er også å henvise videre til andre hjelpeinstanser når vi vurderer at det er viktig, forteller de.

Anne Haugland-Johansen, Kristin Olaisen, Elisabeth Vinje og Gina Hægland arbeider alle i skolehelsetjenesten, og har som mål at samarbeidet rundt elevene skal bli bedre.

Foreldre, skolens ansatte, BUP, NAV, helsesøstre, fastleger, utekontakten og andre aktuelle er alle viktige støttespillere.

Utbygging av tilbudet startet ved Sogn videregående skole i 2001, og i år har de vunnet samhandlingsprisen som deles ut av helsedirektoratet. Premien er på 100 000 kroner.

Behov for kompetanse

Gina Hægland er psykolog og forteller om en jobb som er både givende og lærerik.

– Når du etter to år fortsatt har like stor tro på det du holder på med, er det ekstra motiverende å motta en slik pris. Det er en god motivasjon, forteller hun.

De forklarer hvordan de er der for mange elever, og hvordan de gjør seg synlig på skolen. De merker da at etterspørselen for hjelp er stor.

– Det er mange som benytter seg av tjenesten, og det at vi er tilstede fra fire til fem dager i uken er avgjørende for at ungdom skal bli trygge og føle tillit til oss og etter hvert bruke tjenesten. Dette er begrunnelsen for en økning i grunnbemanningen; helsesøster er tilstede fire til fem dager i uken og i tillegg kommer en fagperson fra BUP to dager i uken, forklarer de videre.

Med en økning på arbeidsmengde fra 40 til 60-70 prosent per skole har helsetjenesten mulighet til å synliggjøre seg og nå ut til flere.

– Elevene skal vite at vi er her for dem når enn de trenger det, og det gjør at de ofte kommer tilbake. Vi holder en 100 prosent taushetsplikt og får igjen for den tilliten, reflekterer de.

De fire damene er gode i sine kunnskaper om ungdomsproblematikk og har jobbet for å oppnå et lavterskelstilbud ved å søke om støtte og samarbeid hos flere.

– Både elevrådet, elever, helsesøstre og lærere har sendt forespørsler med behov og ønske. Det kommer mange ungdommer innom. Noen har problemer som forsvinner etter noen dager, mens andre trenger litt mer oppfølging. Med alle disse erfaringene skal vi også gi ut en bok om samme emne, forteller de entusiastiske helsearbeiderne.

Forebyggende arbeid

– Det vi gjør er at vi forebygger de større problemene mens de ennå er små, forteller de. Helsearbeiderne ved Ulsrud mener blant annet denne type arbeid bør være like aktivt prioritert på ungdomsskolen som videregående.

På en skole med mange flerkulturelle elever må man forstå at tilnærmingen til både psykisk og fysisk helse kommer i en kontekst i andre kulturer.

– I forhold til skoleprestasjoner viser nyere forskning at det ikke nødvendigvis handler om etnisitet, men like mye om ungdommens relasjon til foreldrene sine, forteller Anne Haugland-Johansen.

Kommunikasjon og samtale med foreldrene kan være like viktig som det å holde ting hemmelig.

– Det er tøft å leve opp til alle forventningene når du er på videregående, sier Elisabeth Vinje.

Styrken i prosjektet er nettopp det å ta problemer ved roten.

– Noen kan kanskje ha fordommer mot hjelp, gutter er de som ofte må ha større problemer for de kommer seg hit. Jenter er oftere innom, ikke det at noen sliter mer enn andre, men gutter holder oftere en fasade, forteller de.

Det skal være lett å ta kontakt.

– Statistikk påpeker at 20 prosent av ungdommene sliter psykisk, fysiske plager har like mange etterspørsler, forteller de av erfaring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere