RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir foreldre og lagledere RØDT KORT


Rødt kort: Toppdommer Tom Henning Øvrebø fra Nordstrand gir foreldre og lagledere rødt kort.
Rødt kort: Toppdommer Tom Henning Øvrebø fra Nordstrand gir foreldre og lagledere rødt kort.
En av Nordstrand IFs unge klubbdommere gir seg på grunn av utskjelling fra foreldre. Det får Tom Henning Øvrebø til å reagere.

Nordstrand: UEFA-dommer og dommerkontakt i Nordstrand IF, Tom Henning Øvrebø, mottok nylig en mail fra en av klubbens unge dommere, som har ledet barne- og ungdomskamper. Her sto det:
"Jeg har tatt en beslutning om å gi meg som fotballdommer i Nordstrand. En av grunnene til dette er all kjeftingen og klagingen jeg får av foreldrene på sidelinjen.
Det er til tider ikke like hyggelig. Men de årene jeg har dømt har jeg lært mye og hatt det gøy"..

Trakassering

¿ Jeg opplever å bli sjikanert på mail og SMS, og har ikke noen problemer med det. Men når en av klubbens unge, lovende dommere trakasseres og mobbes bort fra hobbyen sin, da opprører det meg, sier Øvrebø.
Selv var 41-åringen i begynnelsen av tenårene da han begynte på dommerkurs på Nordstrand, og har gått gradene. I dag er han en av UEFAs 25 elitedommere, og ledet EM-kvaliken mellom Russland og Makedonia lørdag..

¿ Hold kjeft, eller bli hjemme

Øvrebø setter pris på engasjement rundt en fotballkamp. Men han synes voksnes oppførsel fra sidelinjen har fått en trist utvikling.
¿ Det er flott at foreldre, lagledere og trenere støtter opp om ungene sine. Men har de ikke andre måter å gjøre det på, får de heller holde seg hjemme.
¿ Det er ille at folk på sidelinjen skjeller ut dommeren for avgjørelser som tas i kampene. Jeg husker en situasjon i Nordstrand Cup for to år siden, hvor en lagleder gikk inn på banen under en kamp for å irettesette dommeren.
¿ Hva kan gjøres for å stoppe sjikane og tilrop?
¿ Norges Fotballforbund har en Fair Play-kampanje, og så har vi jo foreldrevettreglene. Folk trenger å bli minnet på dem, ikke bare overfor motstanderne, men også med tanke på deres egne unger.
Øvrebø ble ferdig med psykologstudiene for ni år siden, en utdannelse som gir en god ballast i dommergjerningen.
¿ Jeg skal være varsom med å være for mye psykolog, men jeg tror det er overambisiøse foreldre som står for dette. Oppførselen er forkastelig. Det må en holdningsendring til fra foreldrene. De er jo rollemodeller. Også for sine egne unger, sier Øvrebø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere