*Nettavisen* Nyheter.

Gir grønt lys for moské på Løkka

Moskeen Masjid Bilal får grønt lys fra Aps Paal Haavorsen, samt et stort flertall av bydelspolitikerne. Det gleder Miri Abderrahim og Fadil M‘hammed. – Veldig hyggelig, sier de. Foto: FOTO: Lars Roar Rud

Bydelsutvalget snur og sier ja til moskeen Masjid Bilal i Trondheimsveien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Masjid Bilal har adresse Trondheimsveien 162A.

GRÜNERLØKKA: – Dette går veldig stille og rolig for seg. Å si nei blir helt meningsløst, sier Paal Haavorsen (Ap).

Saken har splittet bydelsutvalgets politikere. Flertallet av Ap, Høyre og Frp sa først nei med bakgrunn i støyklager. Men etter å ha gått nøyere inn i saken, bekrefter Haavorsen at hans parti vil si ja.

Klager av ny dato

– Klagene kom først under omreguleringssaken. Bydelen har ikke fått noen klager før 2010, såvidt meg bekjent. Dersom dette er et problem, ville bydelsoverlegen vært koblet inn tidligere. De klagene som er kommet har ikke noen særlig rimelighet. Derfor blir det meningsløst at vi skal si nei til moskeen, sier Haavorsen.

Østkantavisa mener: Et eksempel til etterfølgelse

Østkantavisa møter Ap-politikeren, Miri Abderrahim og Fadil M‘hammed i moskeens lokaler. Muslimene mener motstanden bunner i misforståelser.

– Vi har fått klager på musikk, men musikk er ikke tillatt her. Hvordan kan vi da få klage? Vi ønsker ikke å gjøre noe negativt, men forholde oss til lover og regler, sier M‘hammed.

De har riktignok justert seg etter klager på endel støy ved inngangen.

– Vi bruker ikke inngangen på baksiden lenger. Det er også en regel om folk ikke skal samle seg ved inngangen mot Trondheimsveien. Folk går ut og inn uten for mye styr. Vi ønsker ikke noe bråk med naboene, sier Fadil M‘hammed, som er glad for den politiske støtten.

– Det er absolutt veldig hyggelig. Vi er en del av det norske samfunnet og ønsker å bidra positivt, sier de.

Kun én side av saken

Ifølge Haavorsen var det en svakhet i saken at kun sameiets synspunkter er kommet politikerne for øre. Moskeen fikk gi sitt syn først sist uke.

– Der fikk vi oppklart en god del, forteller Haavorsen.


Moskeen har vært i drift siden 2005 og først nå er det søkt Plan- og bygningsetaten om bruksendring fra forretning til forsamlingslokale.

– Da vi kjøpte lokalet, visste vi ikke om en slik regel, sier Fadil.

Det er en formalitet som Haavorsen ikke vil blåse opp til noe stort.

– De har holdt på her i fem år med en lav profil og knapt blitt lagt merke til. Dette blir på linje med et norsk bedehus. At det er noe støy her, kan jeg ikke forstå. Selv visste jeg ikke om moskeen før nå, og jeg bor i Sinsenveien, sier han .

Sameiet på sin side sier dette til Østkantavisa:

– Jeg kjenner ikke noe til saken, dessverre, sier Tormod Christoffersen i Sameiet Trondheimsveien 162A.

Forundret arkitekt

Arkitekt Sven Bjerke ønsker ikke å uttale seg til avisa, men ifølge dokumentene mener han motstanden mot moskeen bunner i intoleranse. Han viser til FNs menneskerettserklæring og norsk grunnlov, hvor «alle innvånere af Riget have fri Religionsutøvelse».

«Vi må ha respekt og forståelse for deres ønsker om å holde fast ved deler av egen kultur og tradisjon», skriver Bjerke.

Han understreker at dette med støy vil komme i ordnede former, når lokalet blir godkjent av kommunen.

Haavorsen anbefaler folk som er nysgjerrig om å stikke innom, slik han selv gjorde.

– Alle er hjertelig velkommen, sier Fadil M‘hammed.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.