RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gir ikke fra seg Nordtvet uten kamp


Kari Bjørklund gir seg ikke uten kamp. Og om fremtiden til Nordtvet bibliotek vil hun kjempe.
Kari Bjørklund gir seg ikke uten kamp. Og om fremtiden til Nordtvet bibliotek vil hun kjempe. Foto: Foto:Julie Messel
– De kan ikke ta fra oss nærbiblioteket, sier biblioteksvenn og ildsjel på Nordtvet, Kari Bjørklund. Hun lover å kjempe for biblioteket.

OSLO: Bjørklund sikter til byrådets ønske om å legge ned biblioteket Nordtvet for å finansiere nytt biblioteket på Økern.

Det går ikke Kari Bjørklund med på uten kamp. Hun har vært med i Nordtvet biblioteks venner siden forrige gang byrådet foreslo å legge ned biblioteket, for ti år siden.

– Uklok avgjørelse

Nå kjemper hun igjen mot det hun kaller politikernes svært ukloke avgjørelse om å legge ned et viktig kulturmøstested i Bydel Grorud.

– Byråd Hallstein Bjercke må gjerne bygge et nytt bibliotek på Økern, det er det sikkert behov for. Men han kan ikke gjøre det på bekostning av filialen på Nordtvet. Vi trenger vårt nærbibliotek, sier Kari Bjørklund.

Dittoslo.no treffer henne på Nordtvet bibliotek mandag formiddag, da også Deichamns mest leste og lånte ungdomsbokforfatter, Mahmona Khan kommer til Nordtvet for å snakke om sitt forfatterskap.

Lav terskel

Biblioteket flyter over av 14-åringer fra Apalløkka skole, som skal høre Khan snakke, og låne med seg nye bøker hjem.

– Nordtvet bibliotek ligger i gåavstand fra fire barneskoler, to ungdomskoler og mange barnehager. Hit er det lav terskel for å komme. Disse elevene og barna vil ikke ta t-banen fem stasjoner for å komme til Økern, sier Bjørklund.

Hun har vært lærer hele sitt yrkesaktive liv, de siste 15 årene på Bjerke videregående skole.

– Jeg vet av erfaring hvor viktig det er at barn og unge leser, hvor viktig nettopp leseferdigheter er for at man skal greie seg på skolen, sier Bjørklund.

I Hallstein Bjerckes byrådsmelding Borgernes bibliotek åpner han for at biblioteket på Nordtvet kan drives videre av andre.

– Men det er jo ikke reelt. Vi som venneforening kan jo ikke drive bibliotek, skal vi ansette bibliotekarer da? Det  har jeg spurt byrådet om. Han kunne ikke svare på det, sier hun og legger til at venneforeningen kan skape og skaper merverdi for biblioteket, men at noen biblioteksdrifter er de ikke.

Etter møte med nettopp Bjercke og ny bibliotekssjef i Oslo Kristin Danielsen forrige uke, fortsetter Bjørklund arbeidet med å gå i dialog med de som tar beslutningene i rådhuset. Nå vil venneforeningen blant annet ta  ta direkte kontakt med de politiske partiene i rådhuset.

Skal kjempe

– Bjerckes problem er jo at han ikke har nok penger, og at han derfor vil flytte de 3,5 stillingene vi har her på Nordtvet til Økern. Men det skal vi kjempe mot, sier hun.

For kampviljen er det ingenting å si noe på.

– Bydel Grorud har ingen kulturinstitusjoner å miste. Jeg vet at vi i et demokrati har mulighet til å påvirke, og det kommer vi til å gjøre. Min erfaring er at det går an å nå frem, sier hun.

– Et av Groruddalssatsningens mål er å skape gode møteplasser i bydelen. Jeg kan ikke skjønne at det betyr å legge ned en av de vi allerede har som fungerer utmerket. Denne meldingen går på tvers av satsningen. Nordtvet bibliotek er allerede en god møteplass hvor alle, uansett bakgrunn, kan øke sine leseferdigheter og sitt kunnskapsnivå, sier Bjørklund.

Nordtvet biblioteks venner har de siste årene støttet biblioteket med omlag 50 000 i året.

Les også: Kunnskapskilde åpner dørene for deg og meg

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere