Gir ikke opp høyhus på Majorstuen

Arkitektene vil bygge høyt, for å sørge for at utnyttelsen blir maksimal, samtidig som man åpner opp kvartalet på bakkeplan.

Arkitektene vil bygge høyt, for å sørge for at utnyttelsen blir maksimal, samtidig som man åpner opp kvartalet på bakkeplan. Foto: Illustrasjon: LOF Arkitekter

Naboer er rasende, men Obos holder hardt på planen om en 22 etasjers boligblokk på Majorstuen.

MAJORSTUEN: - Folk har en overdreven frykt for høyhus. Jeg mener det er perspektivløst. Vi kan ikke tro at vi skal bo i en by uten skygger. Det er viktig å huske på at dette bygget blir veldig slankt, slik at vi vil få vandrende skygger, sa landskapsarktiekt, Tom Kristian Berger til dittOslo.no i oktober.

Han er en av svært få som har gitt sin fulle støtte til planene om utbygging i Middelthuns gate 15-17 på Majorstuen.

Her planlegger Obos og Veidekke blant annet en 22 etasjers høy boligblokk, i tillegg til flere lave blokker.

Må sikre elevene
Men det har fått nærmeste nabo, Majorstuen skole til å se rødt. De eldste elevene bruker nemlig Fonteneplassen, som ligger midt på tomta, som skolegård.

I sin høringsuttalelse hevder FAU at skolegården vil miste lys og bli en gryte for forurensning. Også Undervisningsbygg støtter uttalelsen.

- Vi ønsker at Fonteneplassen skal reguleres til offentlig torg, for å sikre skoleelevenes rett til bruk av plassen og for å sikre offentlig forvaltning av drift og vedlikehold, sier Marit Thorsen, kommunikasjonsansvarlig i Undervisningsbygg til Osloby.

Det planlagte høyhuset kan bli Oslos høyeste boligblokk med sine 22 etasjer. Foto: LOF Arkitekter


Oslos høyeste
Men det vil ikke utbygger være med på. Etter at høringsrunden ble avsluttet tidligere i høst, har Obos justert planene. Høyblokka vil imidlertid fortsatt bli på 22 etasjer, mens et av de andre byggene skal gjøres smalere, for å sørge for mer lys og luft.

I tillegg er det gjort beregninger som viser at skolegården på Majorstuen skole først blir skyggelagt i 16-tiden, dersom planene blir realisert.

Den planlagte høyblokka vil bli Oslos høyeste boligblokk, og området kan få opp mot 400 boliger. Dette samsvarer også med Oslo kommunes visjon om å bygge tett i nærheten av kollektivtransport.

Les også: Nå skal Oslo sentrum rustes opp

Støttes av kommunens egen plan
I byrådets forslag til ny kommuneplan er nemlig fortetting rundt Oslos kollektivknutepunkter gjennomgående. I planen står det at all fremtidig transportvekst skal skje med kollektivtransport, og da er en slik fortetting avgjørende.

Majorstukrysset ligger bare noen få hundre meter fra tomta, der samtlige av t-banens linjer går. I tillegg går det to trikkelinjer og en rekke busslinjer her.

En analyse gjort av Tranportøkonomisk institutt fra 2013, støtter også opp om miljøinsentivet ved å bygge tett.

Byrådsavdelingen for byutvikling har nå fått saken til behandling, og trenger noen måneder til å behandle saken.

Deretter går den til politisk behandling i byutviklingskomiteen og bystyret i løpet av neste år. Dersom forslaget blir vedtatt, kan Veidekke søke om å sette i gang byggingen umiddelbart.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.