*Nettavisen* Nyheter.

Gir svaksynte en lettere hverdag

Lokale Lions-klubber hadde stands og innsamling rundt i hele vårt distrikt lørdag. Her er Rustad-klubbens representanter på Bogerud senter. F.v. Borghild Kjemark fra Bogerud som ga penger til det gode formålet, Kjell Strømberg, Mona Kristin Hansen ved Norges Blindeforbund (foran), Frid Dilling, Lisbeth Ingebritsen og Kjell Schjødt-Osmo.

Lions innsamlingsaksjon «Røde Fjær» gikk av stabelen i helgen. Inntektene går til Blindeforbundets syns- og mestringssenter i Hurdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bøler Lions: John Ulriksen ved Norges Blindeforbund sammen med presidenten for Lions Club Oslo Bøler, Tore Gulbrandsen. Duoen var på Bøler senter lørdag for å samle inn penger til Røde Fjær 2009.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bøler Lions' president, Tore Gulbrandsen (t.v.), overrekker en gavesjekk på 50 000 kroner på vegne av klubben til leder for Røde Fjær-aksjonen 2009, Finn Helge Hartmann.

OSLO: Årets aksjon har fått navnet «Nytt SYN på livet» og går til en sak som står Lions' hjerte nær - nemlig blindesaken. Nærmere bestemt går inntektene til utbyggingen av Blindeforbundets nasjonale syns- og mestringssenter i Hurdal. Senteret skal stå ferdig i 2010 og er kostnadsberegnet til 100 millioner kroner. Lions håper på å kunne samle inn 50 millioner av disse gjennom sin Røde Fjær-aksjon.

- Dette er vår syvende landsomfattende Lions Røde Fjær-aksjon, den første var i 1966. Til sammen har vi samlet inn over 140 millioner kroner, forteller leder for årets aksjon, Finn Helge Hartmann.

Lang tradisjon

Lions Clubs ble stiftet i 1917 av den amerikanske forretningsmannen Melvin Jones. Den første norske klubben ble opprettet i 1949, Lions Club Oslo. Lions har i dag rundt 1,3 millioner medlemmer i 205 land, og Lions Club International er verdens største humanitære serviceorganisasjon. I Norge har organisasjonen rundt 12 600 medlemmer fordelt på 495 klubber.

En av Lions Norges viktigste aksjoner er Røde Fjær som ble startet i 1966 da inntektene gikk til Beitostølen Helsesportsenter. Neste aksjon gikk av stabelen i 1977, da gikk pengene til Valnesfjord Helsesportsenter. I 1987 var målet Evenes Blindesenter og Haugaland Helsesportsenter. I 1995 gikk pengene til Leddgiktaksjonen og i 1999 var det «Livskvalitet i eldre år» som var målet. Siste aksjon var i 2004 og da gikk pengene til Montebellosenteret, et nasjonalt kreftforebyggende senter, og rekordhøye 46 millioner kroner ble samlet inn. I år håper Lions å slå rekorden med fire millioner kroner.

Utbredt problem

Lørdag var flere av Oslos Lions-klubber ute i nærmiljøet for å starte innsamlingen og for å informere om årets aksjon. Bøler-klubben hadde naturlig nok tilhold på Bøler senter hvor klubbens president, Tore Gulbrandsen, hadde æren av å overrekke hele 50 000 kroner til aksjonsleder Hartmann.

- På vegne av Lions Røde Fjær-aksjon 2009 vil jeg takke Lions Club Oslo Bøler for denne storslåtte gaven. Den vil helt sikkert komme meget godt med til utbyggingen av Blindeforbundets nasjonale syns- og mestringssenter i Hurdal, sa Hartmann. Til stede på Bøler senter var også John Ulriksen som selv er blind og som er rehabiliteringsleder ved senteret. Med seg hadde han førerhunden Leo (2 1/2). Ulriksen snakker varmt om synssenteret i Hurdal.

- Rehabilitering av syn dreier seg om å lære å mestre hverdagen selv om man har nedsatt syn. Senteret tar for seg alle dagliglivets små gjøremål. Rehabilitering kan også dreie seg om å kanskje komme ut i jobb igjen og generelt fungere så godt som mulig, sier Ulriksen. Han påpeker at ti prosent av alle mennesker over 70 år får et synsproblem.

- Staten har ikke skjønt alvoret i dette, derfor er det så viktig at Lions er med på laget slik at vi nå får dette mestringssenteret, sier han.

Giverglede i distriktet

Søndag kveld fikk Nordstrands Blad inn disse foreløpige tallene fra innsamlingen i vårt distrikt.

Lions Lambertseter: 28 000

Lions Ekeberg: 58 000

Lions Holmlia: 26 000

Lions Ormsund: 32 000

Lions Nordstrand: 106 000

Lions Hauketo: 46 000

Lions Bekkelaget: 76 500

Lionsklubbene på Bøler, Rustad, Bryn, Helsfyr, Abildsø og Manglerud har samlet inn sammen. De fikk inn 240 000 kroner

I tillegg kommer 80 000 kroner som klubbene selv har gitt. Til sammen altså nærmere 700 000 innsamlede kroner i vårt distrikt.

For mer informasjon om Røde Fjær, se hjemmesiden www.lrf.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.