*Nettavisen* Nyheter.

Gir trimråd til helseministeren

Aktivitetsalliansen: Fra venstre Håvard Undem, Hanna Melhus, helseminister Bent Høie (H), Magnus Nyløkken, Elise Benedicte Jensen og Lars Erik Mørk. Foto: Aktivitesalliansen

Denne gjengen tipser helseministeren om hvordan han skal få folk opp av sofaen.

OSLO:Fredag møtte fire ungdommer fra Aktivitetsalliansens tankesmie, «Et friskt pust», helseminister Bent Høie for å overrekke ti helt nye ideer til hvordan han kan få folk opp av sofaen og i fysisk aktivitet.

Magnus Nyløkken (Nordberg) var én av ungdommene som presenterte ideene. Han representerte Aktivitetsalliansens partner Skiforeningen, og var med å produsere ideene på tankesmien 21. – 22. februar.

Fikk første lodd

─ Vi håper ideene vil gi et godt bidrag til mer fysisk aktivitet og bedret folkehelse. Selv presenterte jeg ideen Statens Aktivitetslotteri for Bent Høie, og overrakk det aller første loddet til helseministeren. Det er kjempegøy at han vil ta med seg ideene når den nye folkehelsemeldingen skal lages, ifølge Magnus Nyløkken og pressemeldingen fra Aktivitetsalliansen.

Vil jobber videre med forslagene

Ifølge pressemeldingen synes helseministeren at ideene var innovative og spennende, og likte godt at det ikke er farlig å bli spilleavhenging i Statens Aktivitetslotteri, men derimot sunt.

─ Jeg fått ti kreative forslag her i dag, og de skal vi ta med oss i arbeidet med den nye folkehelsemeldingen. Jeg tar gjerne et nytt møte med Aktivitetsalliansen for å få jobbe videre med forslagene, ifølge pressmeldingen og Bent Høie.

Ti ideer

De ti ideene som ble lagt frem for helseministeren:

  • Statens Aktivitetslotteri;Du deltar ved å dokumentere fysisk aktivitet. Jo mer aktivitet, jo flere lodd og vinnersjanser. En stor månedlig premie og mange små. Halvparten av premien går til deltakeren, den andre halvparten doneres til et godkjent samfunnstiltak for mer fysisk aktivitet.
  • Åtte-turen:Etablere en ny vane i den voksne befolkningen; en kveldstur klokka åtte. Kampanje og motivasjonstiltak.
  • Aktivtkvarter på jobb:Arbeidsgiver legger til rette for 15 minutters aktivitet i løpet av hver arbeidsdag, mens man jobber; f eks gående møter, gåing til avtaler, lunsj-turløype eller felles trening ett kvarter før arbeidsdagens slutt.
  • Opplysningskontoret for bevegelse:Aktivitetenes svar på røyketelefonen, en hjelpesentral for alle som ønsker hjelp til å venne seg av med inaktivitet og begynne å bevege seg. Brukerne får tips, råd, anbefalinger og inspirasjon. Kan driftes som Offentlig-privat-samarbeid (OPS).
  • Skjermfri:En forbilde-kampanje som oppfordrer alle foreldre til å vise barna hvordan man kan bruke fysisk aktivitet som en ideell pause fra skjermaktivitet. Ta barna med ut på en tur de ikke kan Google seg til og vis hvordan aktive pauser kan øke skjermgleden etterpå.
  • Aktivitetsstasjoner:Etablere offentlige aktivitetsstasjoner i parker, tjenestebygg, flyplasser o.l. Kan f eks bestå av apparater å leke seg i, balansere på eller rullebånd man kan gå på, mens man venter.
  • Gå-rabatt på butikken:Alle som går eller sykler til og fra butikken får rabattpoeng på matvarene sine. Unik mulighet for dagligvarebransjen til å gi sitt bidrag til folkehelsa.
  • Leken hverdag:Folk er leie pekefingre og rasjonelle fakta om trening. Å kommunisere med glimt i øyet på en ny måte i kampanjer vil motivere flere: Fysisk aktivitet er lek, givende i seg selv, men med positive helseeffekter som bonus. Lek deg til et bedre liv!
  • Heia oss aktivitets-verktøy for hele familien:Hjelpemiddel for familier som trenger inspirasjon og konkrete tips om aktiviteter, arrangementer, utstyrssentraler o.l. Kan komme i ulike digitale versjoner, f eks en app. Tast inn hvem dere er, hvor dere er og når dere vil være aktive og få flere forslag til hva dere kan gjøre.
  • Aktivitetsfradraget:Få skattefradrag for hver dag du er så aktiv som myndighetene anbefaler. Alternativ: Alle har fullt fradrag i utgangspunktet, men mister en andel for hver dag man ikke kan dokumentere anbefalt nivå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag