Gitarbyggeren

Østgård Gitarmakeri er en av de få i Oslo. Mannen bak, Espen Østgård både bygger og reparerer alle mulige strengeinstrumenter.

Maridalsveien: Jeg har nesten utdannet meg til arbeidsledighet, men det er morsomt og givende å holde på med. Fra å ha nesten ingenting, har jeg jobbet meg sakte frem. Til nå har det bare gått en vei, og det er oppover. Planen er at jeg innen et eller to år skal kunne leve av dette, forteller en glad gitarmaker.
Østgård har tre års utdanning som gitarmaker innen en opprinnelig tysk håndverkertradisjon. I verkstedet sitt i Maridalsveien viderefører han denne tradisjonen i sine arbeider, i en omhyggelig prosess der nesten hver detalj avgjør instrumentets kvalitet.

Reparasjoner og bygging


For å få virksomheten til å gå må Østgård for det meste reparere andre gitarer. De fleste reparasjonene er på el-gitarer, men han reparerer alle typer gitarer, også lutt og banjoer. Han reparerer alt fra fraktskader og sprekker til mer kompliserte brudd.
Folk som går til butikken kan ende opp med å kjøpe en ny gitar i stedet for å reparere den gamle. Det er ikke alltid nødvendig. Hvis man bor i distriktene, går det helt fint å sende gitaren i posten, da er det bare viktig å pakke den riktig inn. Siden jeg bor i nærheten av verkstedet, har jeg også mulighet til å stille opp både kveldstid og dagtid, forteller Østgård.
For mange kan en gitar bare være en gitar, men for Østgård er det nesten uendelige variasjoner. Valget av gitar er helt avhengig av hvilken musikkstil man spiller.
Hele tiden når jeg bygger må jeg høre etter i materialet hvordan klangen er, slik at den blir riktig i forhold til bruken. Klangen i klassisk gitar kan være helt forskjellig fra klangen i en countrygitar. Her er det materialet og konstruksjonen som avgjør, forteller han.
Ved siden av reparasjonene holder han på å utvikle en prototyp som han senere ønsker å selge. Slik får han også utviklet sine egne konstruksjoner.

Smal nisje

Det er en smal nisje å være gitarmaker. Han har aldri fått lån i banken, og i et nyetableringskurs gjennom Aetat ble han frarådet i å starte opp. Likevel mente Østgård at det absolutt var et marked. I dag har han en kundekrets med blant annet Madrugada, Briskeby, Vidar Busk og jazzmusikeren Bjørn Klakegg.
Sistnevnte forteller at Østgård gjør et fint og presist arbeid, og at han er veldig dyktig i det han gjør.
All promoteringen driver jeg med selv. Alt som kommer inn går tilbake til virksomheten slik at jeg kan kjøpe bedre maskiner og få råd til et større lokale, forteller Østgård.
Fremdeles må Østgård ha annen jobb ved siden av verkstedet, men drømmen er å bare jobbe med gitarer. Aller helst ønsker han å bare leve av salg av egenproduserte gitarer, både klassiske og akustiske, til butikker både i Norge og utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.