Gjennomførte ti Ironman-konkurranser på ti dager

10 000 KALORIER OM DAGEN: Thomas fikk i seg cirka 10 000 kalorier per dag han var i Italia, og holdt stabil vekt på tross av kraftantrengelsene.

10 000 KALORIER OM DAGEN: Thomas fikk i seg cirka 10 000 kalorier per dag han var i Italia, og holdt stabil vekt på tross av kraftantrengelsene. Foto: Foto: Privat

Av 20 som stilte til start var Thomas B. Olsen én av kun seks som utførte én Ironman-konkurranse hver dag i ti dager i strekk. Han forstår noen kaller det galskap.

MÅLGANG: Thomas trodde flere ganger at han skulle bryte konkurransen, og var en svært lykkelig mann da den tiende dagen var over. Foto: Privat Foto: Foto: Privat

OSLO: Til vanlig jobber Thomas B. Olsen som økonomisjef ved Hotel Continental, og ser ikke noe mer bemerkelsesverdig ut en den neste mannen i gata. Men det han har vært med på, er intet mindre enn ekstraordinært.

Høsten 2013 var Thomas med på en av verdens hardeste konkurranser, han slet seg igjennom en Ironman-konkurranse hver eneste dag i i ti dager i strekk. Det betyr altså at han svømte 3,8 kilometer, syklet 180 kilometer, og avluttet dagen med en helmaraton på 42 kilometer.

Satte verdensrekord

– Mange kan nok mene at det er galskap, men jeg ser ikke sånn på det, sier Thomas B. Olsen.

Som en del av konkurransen ble det i tillegg satt verdensrekord, hele 8 personer holdt ut i utrolige 30 dager i strekk.

– Jeg vurderte aldri å forsøke det, jeg så rett og slett ikke poenget, sier Olsen.

44-åringen har alltid vært aktiv innen mange forskjellige idretter, og han trener så godt som hver eneste dag. Men han understreker at han aldri har vært fanatisk opptatt av det.

– Flere av dem jeg konkurrerte mot hadde lagt inn alt fra 1000 til 1500 timer med trening før løpet, det ville jeg aldri gjort, sier han.

Som familiefar var han opptatt av at barna skulle se han like mye som tidligere, og la alltid treningene sine veldig tidlig, eller veldig sent på kvelden.

– Det fungerte veldig fint, og jeg har aldri følt at det ble for lite trening, sier han.

Thomas B. Olsen

IVRIG SYKLIST: Thomas B. Olsen sykler til vanlig for sykkelklubben Rye, og var godt forberedt foran hver etappe. Foto: Privat

Kulden var hans verste fiende

Den ekstreme Ironman-konkurransen ble holdt i Italia, og selv om Thomas heldigvis hadde tatt sine forholdsregler, hadde han aldri trodd at kulde skulle bli hans største fiende den tiden han var der.

– Kulden var ille, og det var i tillegg mye dårlig vær. Garderobene vi brukte var heller ikke oppvarmet slik at våtdraktene ble aldri tørre til neste dag. Bassenget vi svømte i, holdt ikke mer enn rundt 16 grader, sier han.

De siste dagene brukte han dobbel våtdrakt, med hansker, sokker og hette.

– Allikevel frøs jeg hele tiden, jeg kan ikke en gang tenke meg hvordan det var for de utøverne som ikke hadde beskyttelse på hender og føtter, forteller Olsen.

Betennelser i begge beina

På tross av kulden kom han seg alltid relativt godt igjennom både svømming og sykling hver dag, men løping var det verre med. Allerede på dag to fikk Thomas store smerter i leggene som bare ble verre.

– Betennelsene var jeg ikke forberedt på, noe som førte til at løpingen tok så mye lenger tid enn planlagt, sier han.

På grunn av dette ble restitusjonsperioden kuttet kraftig ned, og enkelte dager sov ikke Thomas mer enn et par timer før han skulle begynne på igjen neste dag.

– Hver eneste natt sov jeg med isposer på leggene slik at hevelsen gikk relativt mye ned til neste dag, og da hjalp det også at vi startet med svømming i og med at det var så kaldt vann.

Vurderte å bryte

Men hver dag han startet på løpingen kom smertene tilbake, og dag seks var han ikke sikker på at det var mulig å gjennomføre.

– Hvor enn ille dag seks hadde vært, var det ingenting mot dag ti. Kroppen var helt utkjørt, jeg hadde feber og hadde fått i overkant av en times søvn før start den siste dagen. Leggene var vanvittig hovne, og de to siste milene er det verste jeg noen gang har opplevd, påpeker Olsen.

Han klarte å heve seg over smerten og kom seg gjennom de mest ekstreme dagene i sitt liv.

– Og hva er planene fremover?

– Jeg kunne tenkt meg å være med på en trippel Ironman i Tyskland, slik jeg gjorde i 2011, men vi får se hva det blir til, sier han.

Det betyr altså at Thomas må svømme 11,4 kilometer, deretter sykle 54 mil for så å avslutte med et løp på 12,6 mil.

– Forrige gang brukte jeg 46 timer, så må jo målet være å slå min egen tid, avslutter han.

LES OGSÅ:

Knuste 22 år gammel rekord

NIF-stjerner uten kontrakt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag