*Nettavisen* Nyheter.

Gjør byen eldre

Disse gutta demonstrerte hvordan man i gamle dager fraktet store tømmerstokker opp på sagstilling, for så å gjøre tømmeret om til plank. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE

Eier du en leilighet i en gammel bygård og lurer på hvordan du kan ta vare på den? Da skulle du vært på Vøienvolden gård på søndag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Moongolow jazztrio underholdt med behagelige toner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Interessen var stor for Bygningsvernagen og alt som fulgte med.

SAGENE: Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus arrangerer hvert år Bygningsverndagen på Vøienvolden gård. Organisasjonen slåss imot riving av gamle, kulturminneverdige hus i tillegg til å gi konkrete og praktiske råd til folk som har et gammelt hus de vil ta vare på.

Ingeborg Magerøy, fagkonsulent i Fortidsminneforeningen, forteller at arrangementer som dette er deres bidrag til allmennheten.

– Vi tar kontakt med riktige håndverkere som kan det å jobbe med gamle hus. Veldig mye kan gjøres galt når man ønsker å ta vare på det gamle huset sitt, alt fra feil maling i forhold til treverket til tidsriktige dørhåndtak dersom man trenger å pusse opp, sier Magerøy.

Spesialister

Flere spesialiserte håndverkere var representerte på gården denne varme septembersøndagen. Tømrere, smeder, malerikonservatorer, mur og puss og antikvarer var bare noen av fagfolkene med god kompetanse innenfor restaurering.

Omtrent alle fikk forespørsler fra folk som trenger hjelp til å pusse opp og ta vare på husene og leilighetene sine.

Gode råd gratis

Ikke bare var det gode råd å få på Vøienvolden denne dagen. Også demonstrering av sagstilling og hvordan gjøre tømmer om til plank var en publikumsfavoritt. På programmet sto også foredrag og omvisning i tillegg til jazzmusikk under tuntreet og kafé som serverte kortreist mat.

Om du ikke var der på søndag, men trenger denne typen hjelp, kan du enten vente til neste års Kulturminnedag og troppe opp på Vøienvolden gård. Haster det litt mer, kan du ta en titt på www.fortidsminneforeningen.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.