*Nettavisen* Nyheter.

Gjør et auksjonskupp på nett

RASK OMSETNING: Få vanlige butikker har så rask utskifting av sortimentet som nettauksjonshallene. Daglig leder Heine Skarland (t.h.) og medarbeider Adrien Wilkens hos Blomqvist flytter på en bondekiste som ligger ute med verdivurdering på kr 20.000.

Første, annen, tredje gang solgt! Ikke til damen i blått på andre rad, men til en e-postadresse hvor som helst i verden.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKUMMELT KJØP: Spontankjøp til kjellerstuen? Kanskje ikke, for den gamle rustningen er verdivurdert til kr 30.000 hos Blomqvist.

Klikk på bildet for å forstørre.

ROKOKKO: Veggur med gyllen rokokkoramme passer tidens maksimalistiske smak.

Klikk på bildet for å forstørre.

HJEMLØS KONE: Flytter inn hos deg hvis byr høyt nok.

Før den ene tastefingeren vet hva den andre har gjort, har du lagt inn bud på et gedigent gulvur til stua. Tolv spisestuestoler som ikke kan stables. Et rokokkospeil på hundre kilo, frakt ikke inkludert.

Sjansen, eller kall det risikoen, for å gjøre et raskt auksjonskupp er til stede som aldri før. Uansett hvilken strand eller fjelltopp du for øyeblikket måtte befinne deg på. Der det er bredbånd, er det budgivere.

Det er det som er den store forskjellen fra tradisjonelle auksjoner. Nå selger vi til folk i Karibia og indre Troms, og ikke bare dem som kan møte opp fysisk, sier Heine Skarlund, daglig leder ved Blomqvists nettauksjoner.

Surfing på nettauksjoner er spennende for folk som leter etter noe spesielt til huset for eksempel en sofa naboen ikke har, eller kanskje nettopp en sofa naboen har, som han nå har tenkt å auksjonere bort. Blomqvist er bare én av mange aktører innen dette feltet på nett.

Slik byr du

* Budstrategi:
Det er to hovedstrategier ved budgivning på nettauksjoner:
1) Å by høyt tidlig i auksjonen, for å få andre budgivere til å tenke at "dette blir dyrt", slik at de logger seg av og glemmer objektet.

2) Å vente helt til de siste minuttene med å by, for ikke å drive opp interessen for objektet. Hos Blomqvist viser statistikk at 80 av budene legges inn i løpet av uka, og 20 prosent den siste timen.

* Maksbud:
Har man bestemt seg for en makspris, kan man legge inn et såkalt maksbud. Datasystemet vil ikke avsløre dette budet, verken for andre kjøpere eller administrator, men bare legge på en liten sum av gangen ettersom det blir nødvendig.

* Auksjonsforlengelse:
Mange nettauksjonssteder utvider tidsfristen for bud med noen få minutter, dersom det kommer inn bud de siste fem minuttene.

* Bindende bud:
Bud er bindende, og kjøper har normalt ikke angrerett ved kjøp av brukte ting. Auksjonshuset Lauritz har likevel innført 14 dagers angrerett.

* Kjøpersalær:
Auksjonshusene Lauritz og Blomqvist har 20 prosent kjøpersalær som du må betale på toppen av tilslagsprisen. Lauritz har også et fast hammerslagsgebyr på kr 50. Husk også å regne med prisen for frakt hjem til deg, hvis du ikke henter varen selv.

Selge på nettauksjon

Du kan enten legge ut privatannonser (på steder som ebay eller qxl), eller la et auksjonshus (som Lauritz eller Blomqvist) selge tingene dine.

Privatannonser koster som regel bare noen få tiere, pluss et salær ved salg, gjerne 3-4 prosent.

Hos et auksjonshus kan det bli mye dyrere. Fra selgeren tar Blomqvist kr 200 i fastgebyr, pluss 20 prosent selgersalær som trekkes fra tilslagsprisen. Lauritz tar bare 10 prosent fra selgeren, og ikke noe gebyr utover dette.

* Hvis varen ikke er solgt etter to eller tre auksjoner, må du hente den innen få dager hos auksjonshuset for å unngå oppbevaringsgebyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.