*Nettavisen* Nyheter.

Gjør stas på dagen

Når vi virkelig skal understreke at det har skjedd noe fantastisk, sier vi ofte: Det var som julaften og 17. mai på en gang! Det er en understreking av at 17. mai er en av våre virkelige store festdager.

17. mai er en dag som alle som bor i Norge kan feire, uavhengig av politisk, religiøs eller etnisk tilhørighet. Det handler om markering av Norge som selvstendig nasjon og om dagen da vi fikk Grunnloven. En markering som samler oss om verdier som ytringsfriheten, menneskerettighetene og det privilegiet det er å bo i et fritt og fredelig land.

Det er greitt å huske at 17. mai dypest sett handler om noe mer enn pølser, is og brus, potet- og sekkeløp. Ikke et vondt ord sagt om de nevnte ting. For det er i høyeste grad barnas festdag og det blir ikke fest uten brus og is. Men det er ingen selvfølge for barn i alle land å kunne feire ytringsfrihet, fred og frihet i eget land. nn Som vi har vært inne på i Nordstrands Blad tidligere denne måneden: oppslutningen om både markeringen av 1. mai og 8. mai er på retur. Tradisjonelt sett har 1. mai vært en dag for den politiske venstresiden, mens andre har latt være å markere denne dagen. Og hva 8. mai gjelder, er det dessverre slik at det er stadig færre som sørger for å holde minnet om frigjøringen i 1945 ved like for hvert år som går.

Desto viktigere er det at vi holder fast på 17. mai som en felles festdag. Vi trenger en dag hvor vi legger alt annet til side, trekker i finstasen og virkelig tar oss anledning til å tenke over hvor godt vi har det. For selv om det av ulike årsaker selvsagt finnes de som ikke har det så bra i Norge også, er de fleste av oss privilegierte . I hvert fall sammenlignet med folk i andre deler av verden.

Menneskerettighetene og ytringsfriheten i Norge er en selvfølge for oss, men nettopp derfor er det enda viktigere at vi ikke tar disse godene for gitt. Hvis vi forstår verdien av dette, er det også større mulighet for at vi kan få gi de samme verdiene videre til kommende generasjoner. nn Derfor er det bare å be alle trekke i bunaden, findressen eller hva man måtte ha i skapet til slike anledninger. Følg barnetoget i sentrum og møt opp på dine lokale arrangementer for å hedre denne spesielle dagen. En god 17. mai ønskes til alle!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.