RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjorde comeback etter 36 år


SATS & LUNGEMOS: F.v. gitarist Tom Nordgård, trommis Lars Jørgen Hanstad og bassist Per Morten Gulliksrud.
SATS & LUNGEMOS: F.v. gitarist Tom Nordgård, trommis Lars Jørgen Hanstad og bassist Per Morten Gulliksrud. Foto: Foto: Trine Solberg
To 70-tallsrockere, en ny trommis og to kvinnelige vokalister er 2013-versjonen av progrock-bandet Sats & Lungemos.

KONGSBERG/TROSTERUD: 1973: En kompisgjeng fra Kongsberg starter progrock-bandet Sats og Lungemos. Bandet holder seg aktive frem til 1977, før det sier stopp.

2011: I Kongsberg arrangeres Kongsbergband gjennom tidene. To av Sats & Lungemos' originalmedlemmer, gitarist Tom Nordgård og bassist Per Morten Gulliksrud stiller, og en vellykket konsert er første steg mot et comeback, 36 år siden de sist spilte sammen.

LES OGSÅ: Lager gladmusikk mot hverdagsblues

Wannabes and could-have-beens

På Energimølla i Kongsberg i 2011 var Sats & Lungemos et instrumentalband. Føy til en kraftfull kvinnelig vokal og Lars Jørgen Hanstad på trommer, og du har Oslo-versjonen.

– Vi spiller ikke den gamle musikken lenger. Det eldste vi spiller nå er fra 2011, men det er klart at noe av det vi har nå har utviklet seg fra gamle ideer, forteller Gulliksrud.

Bandwagon-låta, Golden Room er en låt krydret med ironi som ble skrevet av Nordgård i våres. Ideen kom etter at en kamerat presenterte ham for uttrykket «wannabes and could-have-beens».

– Da tenkte jeg litt på sånne Idol-auditions, der man sitter i et rom sammen med masse «wannabes and could-have-beens».

Som gruppe har de en unik kjemi. Noe av det viktigste når ny trommis skulle velges var at kjemi og humor stemte. Det hjalp ikke om han var teknisk god om han ikke passa inn i gruppa. Med en kjemi som funker, funker musikken også. Det er mye spontan kreativitet som alltid blir til noe.

– Vi får til mye bra som bare oppstår helt impulsivt og som starter med en jamsession-oppvarming, forteller Hanstad.

– Det er veldig demokratisk og alle ideer blir tatt alvorlig, sier Nordgård.

HØR SATS & LUNGEMOS' GOLDEN ROOM HER:

 

Panorama-øving

De to 70-tallsrockerne ser både positive og negative sider ved utviklingen innen musikkbransjen.

For mye har forandret seg. Bransjen er kanskje hakket for kommersiell, men det den tekniske utviklingen har de utnyttet til det fulleste.

Nordgår, eller Reodor Felgen, som han blir kalt under intervjuet, har rigget opp til et hypermoderne øvingslokale på glassverandaen. Med headset, digitale trommer og panorama-utsikt, kan de spille fra seg uten å forstyrre naboene. 

– Vi har det fineste øvingslokale i byen. 

HØR ALLE BANDWAGON-LÅTENE OG STEM HER

Spiller ikke coverlåter

Sats & Lungemos har kun spilt to konserter til nå, begge i Kongsberg, men det jobbes stadig med å få bygd opp repotroaret så de kan komme seg opp på scenen igjen. Alle ideer skal prøves ut. Den eneste kjepphesten er bandet ikke skal spille coverlåter, og bortsett fra én Uriah Heep-låt – unntaket som bekreftet regelen – har de holdt seg til det.

– Vi jobber mye mer reportoaret så vi kan spille mer live. Vi er opptatte av at vi ikke skal spille coverlåter, men vi har snart nok eget materiale til å kunne spille ett set, forteller Nordgård.

– Vi har nok av ideer, det er bare å få strukturert det. forteller Nordgård.

I tillegg mangler fortsatt ett instrument før gruppa er helt fornøyde.

– Vi er veldig interessert i en som kan spille synth eller keyboard.

LES OGSÅ: - Det handler om å tørre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere