RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjør en risotto av spelt


GODT MED GRYN: Spelt-"risotto" Prima Vera
GODT MED GRYN: Spelt-"risotto" Prima Vera
Det finnes mange former for gryn. Og nesten alle egner seg supert i en kremete "risotto".

Nå som prisen på ris skyter i været, og mange frykter en fremtid med matvaremangel, må man prøve å tenke alternativt. For eksempel kan man tenke på gryn. Det framstilles ved å fjerne det knallharde ytterskallet som finnes på enkelte korntyper.

Havre, bygg, hvete, spelt og rug er de kornslagene du kan lese om på norske opplysningssider. Men verden der ute er stappfull av andre slag, som bokhvete, quinoa, ris, durumhvete, amaranth, hirse og mais.

Her i landet har det vært mye oppstyr rundt spelt de siste årene. Etter at helsefreaks og fans av en glykemisk livsstil først omfavnet spelt, har flere ernæringseksperter slått fast at dette kornet langt på vei er identisk med hvete selvsagt med mest mulig av fiberet inntakt.

På skolen lærte vi at fiber var kroppens feiekost. Jeg syntes det var morsomt å se for seg fiberet som skurte av sted i tarmene og dro med seg både fett, søtt og annet grums.

Snart kommer det flere varianter av hele korn i butikkene. Allerede har vi helkorn av hvete og bygg, mens spelt er like rundt svingen. Disse er det fjernet litt av skallet på, slik at de er perfekte å bruke hele i maten. Ukens oppskrift er av hele speltgryn som har fått koke akkurat som om jeg ville laget en god italiensk risotto.

Spelten kokes sakte og trekker til seg alle de deilige, vårlige smakene du tilsetter, som morkler, kål og vårkylling.

Sistnevnte kalles poussin på fransk, og er 30 dager unge kyllinger som kun veier et halvkilo. Inntil videre får du dem helst i delikatessebutikker eller velassorterte supermarkeder. Bruk alternativt en halv vanlig kylling.

Oppskrift

Spelt-"risotto" Prima Vera

Ingredienser:
1 vårkylling
1 ss smør
1 fedd hvitløk
salt og pepper
100 g hele speltkorn, evnt. byggryn, skylt i kaldt vann
2 ss olivenolje
1 dl hvitvin
5-6 dl hønsebuljong
1 finhakket sjalottløk
2 never friske eller tørkede morkler som er rengjort
1 ss smør
16 vårgulrøtter, forvellet
1 nykål, delt i biter og forvellet
2 stilker vårløk, delt i biter
2 ss finhakket gressløk
saft av ½ sitron
1 ss revet parmesan
2 ss smør

Framgangsmåte:
Start med kyllingen: Gni den inn med smør og press en hvitløk over, krydre med salt og pepper. Kutt noen lommer ned i låret slik at de stekes fortere. Legg den i en form i ovnen og bak den på 140 grader i ca 30 minutter. Sjekk at lårene er ferdige ved å brekke det til side, skal ikke være rødt.

I en kjele fres sjalottløk og spelt i oljen. Ha i vinen, kok opp og spe med kraften som er varm. La små putre i om lag 20-25 minutter til kornene er nesten helt møre, kan godt være bittelitt motstand; trenger du mer væske, spe med vann. Det er godt at den blir skikkelig saftig, nesten som en risgrøt i konsistensen.

Morklene freses i smøret og tilsettes i risen, smak til risen med sitron, smør, salt og pepper og revet parmesan. Den stekte kyllingen deles i grove biter og tilsettes mot slutten sammen med kål, gulrøtter vårløk og gressløk.

Av Tom-Victor Gausdal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere