RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Glad Vaisakhi-feiring!

25 april ble det feiret Vaisakhidag på Marienlyst skole. Dette er en av de viktigste høytidsdagene i sikhkalenden.

MARIENLYST: Vaisakhi eller Basakhi som den også kalles, er en gammel festdag innen skihismen og hinduismen. Etter tradisjonen feires den som en innhøstingsfestival.

Tamilsk nyttår

For sikhene markerer dagen etableringen av Khalsa i 1699, av den tiende sikhguruen Gobind Singh. Ordet "khalsa" betyr "ren", et navn guru Gobind Singh ga alle sikher som var blitt dlpt eller innviet ved å ta Amrit i en seremoni som kalles Amrit Sanchar. Første gangen seremonien ble gjennomført, var i mars 1699, på Anandpur Sahib i Punjab i India.

Dagen blir feiret over hele verden. På Trafalgar Square ble den nettopp feiret med bønn og fredsbudskap. For hinduene er dagen starten på det nye solåret i hindukalenderen. I Sri Lanka feires tamilsk nyttår denne dagen. Den feiret på ulike måter i de forskjellige statene i India.

En festdag for ungene

På Marienlyst skole i Oslo, ble den markert som en hyggelig festdag for barna! Salen var fullsatt av store og små i vakre sarier.

- Dagen er egentlig 14. april, men vi feirer i dag likevel, forteller en.

Jentene skulle konkurrere om hvem som kunne strikke fortest og mest! Det gikk i rasende fart. De jentene var proffe! Gutta skulle ikke strikke. Der gjaldt det å være den raskeste i kunsten å rigge til en turban! Det så ikke så lett ut. De viklet og viklet - vanskelig å konse foran en sal fullsatt med folk som ser på deg! Mens du strever og strever..

Lokalavisen ønsker alle sikher (og hinduer) en god Vasikhi-dag!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere