Glødende Elvehistorie

Karsten Sølve Nilsen fra Hellerud er god til å holde foredrag. Så god er han at Forlagssjef i Topografisk Forlag, Hanne Berg, spurte om han ville skrive bok etter å ha hørt et av hans brennende foredrag.

Hellerud / Lodalen: Det Karsten Sølve Nilsen holdt så glødende foredrag om var Alnaelva. Og brennende foredrag ble det også da han skulle presentere sin splitter nye bok i Kværners tidligere lokaler, sist onsdag.
Den nye boka, som ble til etter en rekke foredrag, har fått navn Alna (Loelva.) Boka gir leseren en reise gjennom elvas historie, ved ord, kart og bilder. Boka byr på rundt 200 bilder av elva og dens tilknytninger gjennom tidene. Den ivrige forfatteren syns nok det var litt trist at han ikke kunne vise alle disse bildene under foredraget, og sukket at han dessverre ikke kunne vise alt innholdet i boka på et kort foredrag.

Et glemt barn

Mye tydet på at Karsten Sølve Nilsen følte at Alna har fått for lite oppmerksomhet gjennom tidene.
Når man er på Trondheimsveien merker man ikke noe til idyllen som er under der. Stor fart og høye kanter holder utsikten til elva borte, sa Nilsen. I boka legger han ikke skjul på at han synes at Akerselva har fått mye mer oppmerksomhet som industrielv enn det Alna har. Lesere av boken vil nok, som mange som fikk med seg dette foredraget, få seg en overraskelse når de leser om hvor mye industri som har grodd opp fra Alnaelva. Han forteller i boka om hvordan vannkraften i elva har blitt utnyttet til utvikling av møller og sager og videre til industribedriften Kværner. Som hovedpersonen så fint sa det:
Uten Alna, ingen Kværner. Uten Kværner, ingen Røkke.

Hans barndoms kilde

Grunnen til at Karsten Sølve Nilsen er så begeistret for elva ligger i hans oppvekst.
Jeg lekte i Alnas kilder som barn, sier han. Forfatteren mener at alle og enhver er glad i vann:
Vi lider alle av en sykdom: akvakinemani. Dette betyr mani for å se vann i bevegelse. - Dette er noe vi har med oss fra barneårene. Alle barn liker jo å bade.
Større entusiasme og glød over en elv, skal man lete lenge etter. Hadde det vært mulig å sette fyr på en elv, så ville nok Sølve Nilsen ha gjort det med sine varme ord om denne elva. Det er ingen tvil om at dette er en elv som står hans hjerte nær.
Og på torsdag kveld mellom klokken 19:00 og 22:30 vil det virkelig lyse fra Alnaelva under årets store lysvandring i regi av Alnaelvas venner. Mer om dette finnes på neste side.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.