RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God dag, solidaritet

Det har vært et skiftende år. 2008 startet der 2007 sluttet, med god fart i næringslivet og god økonomi både for bedriftene og for private husholdninger. Men etterhvert kom det flere og flere meldinger om at den årelange oppturen i verdensøkonomien var i ferd med å snu. Og etter at problemene først startet for alvor i USA, har vel ordet «finanskrisen» blitt blant de mest brukte ordene i norske medier.

Hvor hard «landingen» blir etter oppturen er det i skrivende stund ingen som vet. Bedrifter har allerede gått over ende. Blant de som holder hodet over vannet er dagens melodi nedbemanning og kostnadskutt. Summen er flere arbeidsledige og permitterte. Det vil bli enda flere i 2009.

Finansminister Kristin Halvorsen og andre har samtidig anmodet folk om ikke å stoppe forbruket helt. Det er noe spesielt å oppleve en finansminister fra SV som ønsker mer forbruk, mer kjøpefest. Det er ingen grunn til panikk sier toppene. Og det er jo et poeng at for veldig mange, blant annet pensjonister og offentlig ansatte, er lønnen til neste år sikret og forutsigbar. De senere års lønnstapere, den kompakte majoritet, er plutselig blitt vinnerne. Statsminister Jens Stoltenberg sier det samme: selv med en spådd økning i arbeidsledigheten til fire prosent vil 96 prosent av arbeidsstyrken ha jobb. Og siden renten antagelig vil holde seg lav vil de som beholder jobben få det bedre økonomisk i 2009.

Denne julen forteller hjelpeorganisasjoner og frivillige som hjelper fattige om en klar økning i bidragene fra både bedrifter og privatpersoner. Det er en gledelig utvikling. I en situasjon hvor de fleste av oss fortsatt får det bedre, mens det stadig kommer til nye som får problemer, blir gamle begreper som solidaritet og samfunnsansvar igjen viktige.

Rusproblemer, fattigdom og prostitusjon er fortsatt en del av virkeligheten i Oslo og Norge. Til neste år kan økt arbeidsledighet skape flere utfordringer for enkeltmennesker. Da gjelder det mer enn noen gang å tenke på de som rammes og å sørge for at de får både økonomisk og annen hjelp til å komme seg videre. Det er et ansvar vi får ta sammen i 2009. Med ønske om en god jul og et godt nytt år til alle våre lesere!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere