RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God glid til alle tider

Bak prepping og godt feste ligger over 5000 år med ski på beina.

MARKA: I lange, friske drag suser du av gårde, med appelsiner i sekken og kvikklunsj i blikket. Det fine føret lar deg seile like lett nedover som du feier oppover – helt til skiene plutselig glipper. Med ett spinner du på stedet hvil. Du banner og svetter, mens kvikklunsjen svinner og appelsinene tynger. Det er på tide å smøre om.

– Skismøring er vitenskap! fastslår smørespesialist Knut Nystad entusiastisk.

Avgjørende

Smøresjefen for det norske skilandslaget har ansvaret for at landets eliteløpere har godt feste og god gli i VM på ski i slutten av februar.

– Riktig smøring, til egnet skitype på rett føre, er veldig viktig – spesielt i toppkonkurranser. Her er det så jevnt i teten, og da kan skismøringa gjøre stor forskjell, påpeker Nystad.

– Men når jeg går på ski med datteren min hjemme, er jeg ikke så nøye på smøringa. Da er det skiopplevelsen som er viktigst, avslører han.

Les også: 25 «nye» løyper i marka

 

Temperatur og struktur

Skal skiopplevelsen være til å holde ut, bør du ha et visst grep om underlaget.

Skismøring består som regel av harpiksbasert klister eller syntetisk voks, og hensikten er å gi skiene en kombinasjon av gli og feste i snøen.

– For å få godt feste i skisporet, må snøkrystallene få grep i skiene ved fraspark, og det er det skismøringen skal bidra til. Snøkrystallene trenger nemlig inn og fester seg i smøringen, avhengig av snøens temperatur og konsistens, sier seniorforsker hos Swix Sport, Leif Torgersen Axell.

Hard og myk

Han forklarer det på en enkel måte.

– Er snøen kald og tørr, trenger du en hard voks for å få riktig feste, mens til mildvær og våt snø bør du smøre med myk voks eller klister. Velger du for hard smøring, får ikke snøkrystallene festet seg skikkelig, og skiene glipper. Er voksen for bløt, trenger krystallene for langt inn i smøringen, og skiene vil kladde.

Den jevne anorakklufter eller lysløypemosjonist nøyer seg gjerne med voksklassikere som blåswix og Rød Special, eller Universalklister. Toppidrettsutøvere, derimot, går på fluorkarboner.

– Fluorkarboner er en gruppe kjemiske forbindelser. Av disse lager vi en vannavstøtende og svært friksjonsnedsettende «pulversmøring» som gir enda bedre gli enn voks. Men denne skismøringen er veldig dyr, og de fleste turgåere går mer enn godt nok på voks og klister, sier Axell.

Talg og gummislanger

Den perfekte kombinasjonen av feste i fraspark og god gli framover, har man jaktet på helt siden man brukte ski på jakt.

– I gamle dager, helt tilbake til steinalderen, brukte man ski både som jakt- og fremkomstmiddel, og da var det viktig å bevege seg raskt og lydløst. Derfor gikk man gjerne med en «andor» – en kort ski kledd med pels under, sammen med en langski, opplyser Karin Berg, direktør ved Skimuseet i Holmenkollen.

Andor-pelsen kom fra elg eller reinsdyr, ble montert under skia slik at hårene vendte bakover. Dermed fikk man godt feste, og kunne gå kjapt oppover og stille framover – uten å glippe.

– Heltreski måtte dessuten impregneres, og på 1700-tallet begynte man å sette inn skiene med tjære, noe som også ga feste i frasparket. Andre voksvarianter, som ister, talg og kvae, ble også benyttet, avhengig av temperatur og føre, forteller Berg.

Hjemmelaget

Fra midten av 1800-tallet – da turgåing og vennskapelige nabomesterskap ble vanlig – og fram til vi fikk syntetisk voks fra Swix på 1940-tallet, eksperimenterte folk med egne smøreoppskrifter.

– Skismøring var noe man kokte hjemme på gårdene, og ingrediensene kunne bestå av alt fra tjære ispedd grammofonplater til dyrefett med sykkelslangebiter. Disse oppskriftene var strengt hemmelige – det var jo om å gjøre å ligge først i løypa, sier Karin Berg, og tilføyer:

– Og selv om man var på riktig spor, går det nok kjappere i skisporet i dag!

Slik gjør du det

Fjern gammel smøring! Bruk skirens og puss skiene lett med fint sandpapir (100 korn) etterpå, da sitter den nye smøringen bedre.

Smør voks i flere tynne lag, og gni ut med kork mellom hver gang. La skiene stå litt, så smøringen får satt seg.

Legg skismøringen på fra hælen og cirka seksti centimeter framover. Hvis det glipper, kan du legge på et tynt lag til, eventuelt bruke en mykere smøring oppå grunnsmøringen, men ikke smør lenger fram.

Klister på sprayboks er enkelt å legge på (spray rett på), men løsner noe lettere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere