*Nettavisen* Nyheter.

God smak fra byens tak

Mellom to permer: Walter Kieliger og Gry Larsson er svært fornøyde med å ha fått bokprosjektet realisert. FOTO. ELISABETH C. WANG

– Det var rett og slett på tide, sier forfatter Gry Larsson om den nye boken «Frognerseteren – 1 historie, 8 rom, 80 oppskrifter».

FROGNERSETEREN: – Vi var samlet her oppe for to uker siden, i Finstua. Der fikk vi servert retter fra boken sammen med spesielt utvalgte viner av Walter Kieliger. Det var helt fantastisk! sier Larsson.

Kieliger har drevet Frognerseteren siden 2005 og har bred erfaring fra norsk og internasjonal restaurantdrift.

– Gry og jeg jobbet sammen tidligere, da jeg drev Kunstnernes Restaurant Blom. Ideen om å lage en bok har vi lekt med en stund, men for rundt ett år siden startet vi for alvor, sier Kieliger.

– Gi og ta

Med seg på laget fikk de fotograf Veslemøy Vråskar, og grafisk designer Heidi Eldor. Utfordringen skulle raskt vise seg å bli hvor mye av boken som skulle romme historien og hvor mye som skulle romme matgleden.

– Det har til tider vært svært hektisk det siste året, ingen tvil om det. Jeg må bare si med en gang at jeg er svært takknemlig for den gode hjelpen jeg har fått fra blant annet Nasjonalbiblioteket, Bymuseet og Vinderen Historielag. Alle har et forhold til Frognerseteren, foreldrene mine for eksempel. De forlovet seg foran peisen her oppe i 1955, sier Larsson.

Tradisjon i veggene

Et kjapt klikk på Google og Frognerseteren restaurant gir interesserte raskt svar på hvem konsul og bankier Thomas Heftye var og hvorfor stedet fikk navnet Frognerseteren. Boken om Frognerseteren ønsker på sin side å gi leserne et større innblikk i både selve historien, bygningen og menneskene som trykket og trykker Frognerseteren til sine bryst.

– Alt begynte med Heftyevillaen. Makteliten i hovedstadsområdet på 1860 og 1870-tallet var ofte samlet her oppe og det var stort da vi endelig fant Heftyes gjestebok, forteller Kieliger og Larsson.

Fridtjof Nansen, Eva Sars, P. Chr. Asbjørnsen og flere andre prominente personer har skrevet sine hilsninger i den.

– Bygget vi kjenner som spisestedet Frognerseteren i dag sto ferdig i 1890. Dessverre har vi ikke klart å finne gjestebøkene fra dette stedet fra tiden før 1970, antagelig gikk de med i brannen i bestyrerboligen i 1971, sier Larsson.

– You are a genius

Boken om Frognerseteren er delt i to. Den første delen er historien, den andre er en kokebok, alt krydret med små og store anekdoter. Spøkelseshistorien om et speil i Heftyevillaen, Pushwagners tegning i dagens gjestebok på Frognerseteren samt kjendiskokk Nigella som mener Walter Kieliger rett og slett er et geni. Svart på hvitt.

– Jeg er opptatt av sesongens råvarer. Norske råvarer en privilegium, de står for seg selv! Det skal være ekte og tradisjonsrikt, sier Kieliger.

Rene smaker

Det er kanskje nettopp derfor man aldri finner en laksetartar som ikke smaker laks på Kieligers meny, ei heller rosastekt reinsdyrfilet som ikke egentlig smaker vilt.

– Det skal alltid være en hovedkomponent og den skal være det sentrale. Slik er det og slik skal det være, sier Kieliger som i tillegg har fått laget en vin som kun fås i restauranten.

– Jeg har faktisk hatt det på planen en stund nå, at jeg skal lage meg igjennom rettene i boken. Det er ikke sikkert de kommer til å smake like godt som når Walter lager dem, men jeg skal gjøre mitt beste, avslutter Larsson med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.