Gode helgeutsikter

Turen til Prekestolen er den mest populære merkede fjellruta i Norge.

Turen til Prekestolen er den mest populære merkede fjellruta i Norge. Foto: Foto: Per Roger Lauritzen

Selv en liten helg i Norge kan romme store turopplevelser for hele familien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det finnes naturopplevelser innen rekkevidde på bare en kjapp helgetur. Her fra Nærøyfjorden. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Klikk på bildet for å forstørre.

Langedrag er én av mange muligheter for en helg til hest. Foto: Foto: Carl Martin Nordby

Klikk på bildet for å forstørre.

Det kan være perfekt å ta turen til nærmeste fyr. Her fra Lindesnes. Foto: Foto: Christine Erlbeck

Klikk på bildet for å forstørre.

Finnskogen finner du både i Hedmark og Värmland. Foto: Foto: Per Roger Lauritzen

Klikk på bildet for å forstørre.

Kystledhytte finner du blant annet her på Langøytangen. Foto: Foto: Per Roger Lauritzen

Ferien er over. Likevel er været for fint og reiselysten for stor til å holde seg hjemme.

Bor like ved

Da er det godt å vite at du rekker å gå på deg både gnagsår og støle legger på timene mellom fredag ettermiddag og jobbstart mandag morgen.

– Mitt beste tips er at mulighetene ofte er nærmere enn du tror. I Norge er det ingen som bor så langt unna natur og turmuligheter at de ikke rekker dit på en helg, sier Per Roger Lauritzen, som er aktuell med boka «Norges beste helgeturer».

– Selv bor jeg i Asker rett utenfor Oslo, og en av de fineste turene jeg vet om går her i Vestmarka og Kjekstadmarka. Bare i Asker finnes faktisk to ulike turisthytter det går an å overnatte på, opplyser han.

Lauritzens hjemlige favorittrute er beskrevet i boka, sammen med 49 andre turer man kan rekke på en helg, enten til lands eller til vanns.

Kort og trendy

Lauritzen mener folk er blitt mer opptatt av hva de kan få gjort på kort tid.

– Nå skal man rekke en uke på stranda, en weekend i en storby og en tur innom gamle tante Agda, før man tar en fjelltur på toppen av det hele, sier han.

Fra før har Lauritzen allerede skrevet rundt 40 andre bøker om natur, kultur og friluftsliv.

Han anbefaler å starte med utforskning av nærmiljøet.

– Det er sjelden altfor langt til fjells. Jeg skrev nylig en bok om Aurlandsdalen, og selv for folk på Østlandet går det fint å ta buss eller tog dit på fredag, gå tur hele helgen, og komme seg hjem til jobb på mandag morgen, sier han.

Populære turer

På en kort tur trenger heller ikke sekken veie all verden.

– På turisthytte slipper du å drasse på telt og liggeunderlag. Og skal du gå i lavlandet, trenger du lite av klær og utstyr. Lett regntøy er ofte nok. Ellers synes jeg det er fint å være selvforsynt med fisk på turen, og fiske er jo også en aktivitet mange barn synes er gøy, tipser han.

Allemannsretten gir deg rett til å overnatte uten grunneiers tillatelse i to døgn på samme sted. I tillegg har man et omfattende nett av turisthytter for dem som foretrekker å sove med skikkelig tak over hodet.

– Populære helgeturer er Aurlandsdalen, Besseggen og Bukkelægret, Rallarvegen, Slogen og Preikestolen, opplyser fagsjef for ungdom i Den Norske Turistforening (DNT), Marie Brøvig Andersen.

Langs kysten

Ifølge fagsjefen er det mest trykk på hyttene i helger og langhelger.

Men på organiserte fellesturer har ukesturer økt med tjue prosent siden i fjor, flere enn før ser altså ut til å sette av en hel uke til sin fjelltur. Tematurer er også økende i popularitet, med kurs i for eksempel foto, pilates, yoga, kajakk eller fisking.

På nettsiden Ut.no finner du en en mengde av DNTs turforslag.

Langs kysten kan de som ikke trives i fjellet, finne et godt alternativ til alle fjellhyttene. Prosjektet «Kystleden» kan by på et nettverk av rimelige overnattingsmuligheter langs kysten, åpne for alle.

Turforslag

Til fots: Huldreheimen
Kan by på mye frodighet høyt til fjells, kombinert med fine utsiktstopper. Et godt utgangspunkt er Liomseter. Det går bilvei helt fram, men et alternativ er å parkere bilen ved Øvre Revsjøen på fredag og bruke ettermiddagen på en oppvarmingstur inn til Liomseter. En av flere overnattingsmuligheter i området er den ubetjente Storkvelvbua. Søndag er det stort sett bare nedoverbakke tilbake til Øvre Revsjøen.

I kano eller kajakk: Padletur på Fjorda
Høydedrag mellom Randsfjorden og Sperillen der den store innsjøen Velmunden er lenket sammen med en rad mindre vann. Det er et av Norges flotteste steder for kano- og kajakkpadling.

På sykkel: Sykkeltur i Finnskogen
Finnskogen dekker 6000 kvadratmeter, og tvers igjennom området går det en 24 mil lang led, delt opp i 13 etapper. Et utmerket alternativ til vandring er å satse på sykkelen. Finnskogen kan by på en mengde velegnede skogsbilveier.

I båt: Øyhopping i Møre og Romsdal
Nordøyane ligger som en perlerad ytterst på kysten av Møre og Romsdal, og kan by på ferjeturer i storslagen natur. På øyene er det fine turmuligheter, og de egner seg også godt for sykling.

Over is: Jostedalsbreen
Lauritzen mener den fineste av rutene på tvers av breen er den som går opp Austerdalsbreen, forbi Kvitesteinsvarden og over breen til Briksdal via Kattanakken. Det er betjente turisthytter i begge ender av ruta med muligheter for overnatting.

(Kilde: Norges beste helgeturer av Per Roger Lauritzen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.